Джонсон незаконно призупинив роботу парламенту - Верховний суд Британії

Джонсон незаконно призупинив роботу парламенту - Верховний суд Британії

Укрінформ
Верховний суд Великої Британії постановив, що рішення прем'єр-міністра країни Бориса Джонсона про призупинення парламенту було незаконним.

Про це повідомляє ВВС.

"Рішення порадити Її Величності відтермінувати парламент було незаконним, оскільки воно призвело до порушення або перешкоджання здатності парламенту виконувати свої конституційні функції без розумного обґрунтування", - підсумувала голова Верховного суду леді Гейл.

Вона оголосила, що уряд країни не надав жодних розумних обгрунтувань, навіщо йому оголошувати призупинення парламенту перед самим виходом країни з Євросоюзу аж на п'ять тижнів, тоді як зазвичай ця процедура триває кілька днів.

Читайте також: Brexit: у ЄС вважають, що з Британією ще можна домовитися

Тож, 11 суддів колегії Верховного суду одностайно вирішили, що призупинення роботи парламенту було незаконним.

Як відомо, британський прем'єр призупинив роботу парламенту до 14 жовтня з метою не дати депутатам зірвати вихід Сполученого Королівства з Європейського Союзу, запланований на 31 жовтня. Досі Лондон так і не досягнув нових домовленостей з Брюсселем про Brexit, а тому є надто висока ймовірність жорсткого виходу країни з ЄС.

Читайте також: У ЄС відхилили прохання Джонсона щодо угоди Brexit без механізму backstop

Раніше суд в Единбурзі постановив, що зупинка роботи парламенту прем'єром була незаконною, а Вищий суд Лондона заявив, що единбурзький суд не має повноважень ухвалювати рішення з подібних питань.

Сам Джонсон заявив, що "спокійно чекатиме і побачить, що вирішить суд" перед будь-якими наступними кроками. Опозиція ж вимагає у Джонсона негайно знову скликати парламент.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-