Правопопулістська

Правопопулістська "Австрійська партія свободи" обрала собі лідера

Укрінформ
Новим головою правопопулістської та проросійської партії "Австрійська партія свободи" (FPÖ) офіційно обрано колишнього міністра транспорту Австрії, екскандидата у президенти на виборах 2006 року Норберта Гофера.

Відповідне рішення було прийнято під час партійного з’їзду у м.Грац в суботу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії. 

За обрання новим керівником партії Норберта Гофера проголосували 787 із 806 делегатів - 98,25%.

У своїй промові новообраний голова FPÖ заявив, що націлений на перемогу партії на дострокових парламентських виборах в Австрії 29 вересня.

"Ми не повинні задовольнятися третім чи другим місцем. В першому турі виборів федерального президента, участь у яких брали усі партії, ми отримали 35% голосів. Це – та планка, яку ми маємо встановлювати для себе у майбутньому", - заявив він.

Читайте також: Майже 40% австрійців вбачають загрозу демократії в країні

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня в Австрії відбудуться дострокові вибори до Національної ради (нижня палата парламенту).

Вибори були оголошені після гострої політичної кризи, спровокованої так званим Ібіцагейтом - публікацією 17 травня у ЗМІ відеозаписів дворічної давнини, таємно зроблених під час зустрічі на Ібіці, за декілька місяців до виборів. На відео було зафіксовано тодішнього очільника Партії свободи (FPÖ) (після виборів - віцеканцлера) Гайнца-Крістіана Штрахе та його помічника Йоганна Гуденуса з, як вважалося, "племінницею російського олігарха". Австрійські політики від правопопулістської партії, зокрема, обговорювали з "багатою росіянкою" фінансування партії в обмін на різні преференції після приходу до влади.

Читайте також: Відлуння Ібіцагейту: в Австрії підрахували ціну дострокових парламентських виборів

Після скандалу Штраху подав у відставку з посади віцеканцлера та склав повноваження голови FPÖ. Тимчасово обов’язки керівника партії, до проведення партійного з’їзду, виконував ексміністр транспорту Норберг Гофер. 

Згідно із соцопитуваннями, на дострокових виборах перемагає "Австрійська народна партія" – 35-37%, далі йде "Соціал-демократична партія Австрії" з 21-23%, а з невеликим відривом за нею – "Австрійська партія свободи" (18-20%). Також долають 4-відсотковий бар’єр і проходять у парламент "Зелені" (10-12%) і ліберальна NEOS (7-9%).

Читайте також: Ібіцагейт: у колишнього віцеканцлера Австрії провели обшук

"Австрійська партія свободи" має підписаний у грудні 2016 року 5-річний меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною Росією". Представники партії неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ, а також незаконно відвідували анексований Росією Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-