У Нідерландів є шанс екстрадувати з Росії бойовика Цемаха – адвокат

У Нідерландів є шанс екстрадувати з Росії бойовика Цемаха – адвокат

Укрінформ
Амстердам може звернутися до Москви й запросити видачу бойовика Володимира Цемаха. Потенційно Росія може це зробити, оскільки формальних перешкод у неї немає. До того ж, він не є громадянином РФ. Але Кремль навряд зацікавлений у видачі цієї людини.

Таку думку адвокат Микола Полозов висловив у студії UA|TV.

"Не можу сказати, наскільки він може бути цінним свідком, але для будь-якого суду присутність такого завжди вигідніша, ніж дослідження якихось письмових матеріалів, – наголосив правозахисник. – Очевидно, що у РФ є побоювання щодо того, що він може довести її причетність до катастрофи. І для них було вкрай важливо заховати його від слідчих Нідерландів, тому вони й наполягли на тому, щоби Цемах потрапив у список на обмін", - сказав адвокат.

Полозов акцентував увагу на тому, що ця справа розглядається не тільки в юридичній площині, а й у політичній.

Читайте також: У ПАРЄ заявили, що Росія зобов’язана надати слідству доступ до Цемаха

"Якщо ми говоримо про процесуальний бік справи, то у Росії немає формальних перешкод для видачі Володимира Цемаха, якщо запит надійде, – зазначив Полозов. – Але ми знаємо і про політичний бік питання, і про те, що Кремль не зацікавлений у видачі цієї людини. Політична складова в цій справі може все міняти".

Читайте також: Справа МН17: у Меркель прокоментували передачу Цемаха Росії

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня відбулося взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб у форматі "35 на 35". До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії українців та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-