Сьогодні Рада Європи може визначити, як повернути Росію в ПАРЄ

Сьогодні Рада Європи може визначити, як повернути Росію в ПАРЄ

Укрінформ
У Гельсінкі розпочинається засідання Комітету міністрів Ради Європи, на якому проросійське лобі може затвердити рішення, що сприятиме поверненню делегації РФ до ПАРЄ без виконання зобов’язань перед організацією.
Україну на засіданні представляє заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Одним із питань порядку денного зустрічі буде ситуація щодо спровокованої Росією кризи у Раді Європи.

«З цієї нагоди міністри ухвалять ключові рішення про майбутнє організації, яка нині переживає багато викликів», - заявили у Раді Європи.

Водночас проект рішення Комітету містить позитивні для Росії положення, які можуть забезпечити повернення російської делегації до ПАРЄ у червні, її участь у виборах нового генерального секретаря організації, попри те що така ситуація вважається порушенням статуту Ради Європи.

У документі також пропонується підтримати пропозиції, спрямовані на нібито зміцнення координації, взаємодії та спільної відповідальності між статутними органами Ради Європи - Комітетом міністрів РЄ і ПАРЄ - у частині запровадження санкцій на країни-члени. Як відзначається, ці рішення можуть забезпечити ускладнення запровадження санкцій проти російської делегацій у ПАРЄ, а відтак, можливість її повернення до Асамблеї без виконання жодних зобов’язань у Раді Європи, без припинення порушення міжнародного права, агресії проти України та окупації українських територій.

Можлива участь російської делегації у сесії ПАРЄ в червні також може розглядатися як порушення статуту РЄ, оскільки, за правилами, якщо країна не представила повноваження своєї делегації на першій сесії Асамблеї у січні, то вона виключається з роботи ПАРЄ на весь рік.

Україна виступає категорично проти такого сценарію зняття санкцій із РФ.

Водночас рішення Комітету міністрів відносно РФ має затвердити у червні ПАРЄ.

Порядок денний міністерської зустрічі також включає питання ролі Ради Європи у вирішенні конфліктів і криз у Європі, забезпечення довготермінової ефективності системи Європейської конвенції з прав людини, а також співробітництво РЄ і Євросоюзу.

Також у рамках зустрічі у п'ятницю Фінляндія передасть Франції подальше головування у Комітеті міністрів Ради Європи.

Читайте також: Клімкін не поїде на засідання Комітету міністрів РЄ у Гельсінкі

Як повідомлялося, Росія була позбавлена права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи в квітні 2014 року у відповідь на окупацію Криму та агресію проти України.

У червні 2017 року російська сторона вдалася до фінансового шантажу РЄ, припинивши сплачувати внески до організації.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою цих внесків, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що скасування Радою Європи вимог до Росії щодо виконання нею своїх зобов'язань як країни-члена може дати Україні підстави заявляти про відмову від дотримання Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-