Нідерланди підтримають сім'ї жертв МН17 у Європейському суді з прав людини

Нідерланди підтримають сім'ї жертв МН17 у Європейському суді з прав людини

Укрінформ
Нідерланди використають своє право на участь у процедурах щодо позовів родичів загиблих у катастрофі MH17 - підтримуватимуть сім’ї в Європейському суді з прав людини.

Нідерландський адвокат родичів загиблих Веру Мева пояснив, що це означає, у коментарі кореспонденту Укрінформу у Гаазі.

4 квітня Нідерланди отримали повідомлення від Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) взяти участь у процедурах, пов’язаних із двома позовами родичів загиблих у катастрофі MH17. Мова йде про позовну заяву №25714/16 “Айлей проти Росії” і позовну заяву №56328/18 “Англін проти Росії”.

“Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) попросив Нідерланди, Великобританію, Німеччину і Бельгію відреагувати на позови, бо жертви були з цих країн. Це означає, що Нідерланди повинні повідомити в суд, яка їхня думка, чи вважають вони, що Росія несе відповідальність, і чи порушила вона права людини”, - пояснив Мева.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Нідерланди використають своє право на участь. Це означає, що тепер Нідерланди можуть підтримати родичів у суді, дати своє бачення, мають право подавати свої письмові зауваження.

“Родичі жертв МН17 подали позови проти Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Вони прагнуть правди і встановлення справедливості. Нідерландам було запропоновано використати право на участь. Це процедура ЄСПЛ, і це означає, що Нідерланди можуть висловити свою позицію. Ми обговорили це сьогодні і вирішили, що для нас цілком природно використати це право, щоб підтримати родичів”, - наголосив Рютте минулої п’ятниці.

Також міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок написав у листі до нижньої палати про участь у процедурах розгляду позовів проти РФ.

Там зазначається, що, відповідно до статті 36 Європейської конвенції з прав людини, держава, громадянин якої є заявником, має право долучитися. Оскільки в двох позовах проти РФ декілька заявників мають громадянство Нідерландів, то Нідерланди мають право брати участь.

Блок також наголосив, що Нідерланди використають своє право, про що повідомлять протягом періоду, який буде визначений ЄСПЛ.

“Той факт, що Нідерланди заявили, що вони це зроблять, є великою підтримкою для моїх клієнтів. Вони сподіваються, що їхній позов буде підтриманий цими країнами. Вони наголошують, що правда має бути розкрита. Сподіваюся, це перший крок до справедливості і до встановлення істини щодо того, що сталося, яка роль Росії і, що важливо, як запобігти цьому в майбутньому”, - наголосив адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, ЄСПЛ до 3 вересня чекає від Росії відповідей у справі MH17. Європейський суд з прав людини 3 квітня 2019 року офіційно направив РФ два позови від 380 родичів загиблих і вимагає від Росії офіційних роз’яснень. Росія має відреагувати до 3 вересня.

Йдеться про позовну заяву №25714/16 “Айлей проти Росії”, подану 6 травня 2016 року, і позовну заяву №56328/18 “Англін проти Росії”, подану 23 листопада 2018 року.

Читайте також: За два дні після катастрофи МН17 російські "тролі" зробили 65 тисяч твітів проти України

Родичі загиблих звинувачують Росію в порушенні прав людини. А саме у тому, що РФ несе відповідальність за смерті людей, які перебували на борту, а також у тому, що Росія не виконала свого зобов’язання провести ефективне розслідування і відмовилася співпрацювати з міжнародним розслідуванням.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна спільна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 було збито зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, яка дислокується в Курську.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у відповідальності за знищення малайзійського пасажирського літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-