Європарламент вимагає від Британії та Європейської ради визначитися з Brexit

Європарламент вимагає від Британії та Європейської ради визначитися з Brexit

Укрінформ
Велика Британія та Європейська рада мають якнайскоріше визначити терміни та умови продовження процедури Brexit, що особливо важливо у контексті травневих виборів до Європарламенту.

Відповідне звернення керівників політичних груп Європарламенту із пропозиціями про застосування статті 50 Угоди щодо виходу Британії зі складу Євросоюзу погоджено 10 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голова Європарламенту Антоніо Таяні на прес-конференції за підсумками зустрічі з лідерами держав та урядів ЄС, які прибули до Брюсселя на позачерговий саміт, заявив: «Для Європейського парламенту насамперед важливо захистити права європейських громадян, які проживають у Великій Британії, і права британців, які живуть у Європі. Ми переконані, що вихід за сценарієм no-deal (без угоди – ред.) спричинить величезну шкоду громадянам та підприємствам, і такого сценарію слід усіляко уникати, якщо не сказати – за будь-яку ціну».

Таяні закликав Лондон якомога швидше внести ясність щодо власних намірів. Від цього та від дати виходу Британії з ЄС залежить початок переговорів про подальші відносини. Це питання впливає також на вибори до Європарламенту, які мають відбутися у травні, і підготовка до яких відбувається в ситуації невизначеності.

Читайте також: Парламент Британії офіційно відтермінував Brexit

«Будь-яке продовження (застосування статті 50  – ред.), яке виходить за дати проведення європейських виборів, має передбачати зобов’язання Великої Британії щодо участі у цих виборах. Ми не можемо допустити, щоб європейські вибори перетворювалися на щось подібне до гри. Парламент, який у цьому році має 751 депутатів, чи 705 наступного року, коли одні депутати виходять, інші – прибувають – це неприпустимо»  – наголосив голова ЄП.

Він зауважив, що у разі виходу Великої Британії з ЄС у британських депутатів не буде можливості залишатися у складі Європарламенту і приймати рішення від імені громадян Євросоюзу.

«Європейський парламент – це дім для демократії. Ми не можемо підривати принцип народного представництва внаслідок такої невизначеності. Ми маємо знати, що буде відбуватися і як довго триватиме продовження, яким буде склад парламенту... Для Європейського парламенту ігри неприйнятні  – ігри коштом європейських громадян. Тому ми будемо надзвичайно твердими у цих питаннях як щодо Великої Британії, так і щодо Європейської ради. Адже єдність, ефективність і гідність Європарламенту не підлягають обговоренню»,  – заявив Таяні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-