Переговірник ЄС — про Brexit: Лондон має визначитись, чого хоче

Переговірник ЄС — про Brexit: Лондон має визначитись, чого хоче

Укрінформ
Євросоюз вітає міжпартійний діалог у Великій Британії навколо Brexit і сподівається, що результатом стане чітке визначення позиції країни. 

Про це у вівторок у Люксембурзі під час прес-конференції за підсумками Ради міністрів ЄС із загальних справ заявив головний переговірник ЄС з Великобританією щодо Brexit Мішель Барньє, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це зараз відповідальність Великої Британії – сказати, чого вони хочуть. Якщо вони хочуть зупинити процес Brexit – вони можуть це зробити, вони можуть відкликати статтю 50, якщо мають таке бажання. Або, якщо вони хочуть уникнути ситуації «no-deal", - без угоди, — вони мають проголосувати Угоду, з покращеннями до Політичної декларації. Це їхня відповідальність і це залишатиметься відповідальністю Британії, і тільки її", - зауважив Барньє.

Він підкреслив, що за будь-яких умов угода про вихід Британії з ЄС не буде знову відкрита для переговорів. Водночас Політична декларація, яка встановлює рамки для майбутніх відносин між ЄС і Британією, може вдосконалюватися, з урахуванням амбіцій та намірів Великої Британії.

"Включення у текст Політичної декларації угоди про вільну торгівлю є мінімальним рівнем, який вже погоджений з Великою Британією. Ми можемо чекати на більш амбітні пропозиції, наприклад, щодо створення повноцінного митного союзу. Але ми маємо додати та розвинути політичну декларацію швидко, протягом кількох годин або днів. При цьому запит, який ми очікуємо від Британії в результаті міжпартійних перемовин, має поважати рішення Європейської Ради та Європейського Парламенту, Євросоюз як такий", - зауважив європейський дипломат.

Він окремо наголосив, що у ситуації з впорядкуванням виходу Британії з ЄС йдеться про інтегрованість спільного ринку, про автономію у прийнятті рішень всіма 27-ома країнами ЄС, про незмінність принципу чотирьох свобод (вільного руху людей, послуг, товарів та капіталів). Це стосується самих основ Європейського Союзу, який побудований на засадах такого спільного ринку.

"Наша мета — досягти впорядкованого виходу та уникнути сценарію «no-deal». Тому що такий сценарій не є рішенням, яке розглядається Європейським Союзом. Ми говоримо про масштабну угоду – ємністю 600 сторінок або більше, яка надає дуже конкретні гарантії для громадян, для Ірландії, для користувачів європейських фондів і для інших речей, які можуть бути порушені", - нагадав Барньє.

Він наголосив, що не буде оголошувати можливих термінів продовження у застосуванні статті 50 Угоди ЄС щодо виходу Великої Британії, оскільки це виходить за межі його компетенції. Водночас дипломат визнав, що Європейська Рада може дійти такого рішення, якщо це є необхідним для Британії, щоб завершити політичний процес навколо Brexit. Але європейська сторона повинна розуміти, яких результатів можна буде досягти в результаті такого відтермінування.

Читайте також: Парламент Британії офіційно відтермінував Brexit

Як повідомляв Укрінформ, палата громад британського парламенту затвердила закон, який зобов'язує британську владу попросити нову відстрочку виходу Великої Британії з Євросоюзу.

Закон був розроблений лейбористкою Іветт Купер і консерватором Олівером Летвіном.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей повинна назвати новий крайній термін виходу країни зі складу ЄС, потім його має схвалити парламент, після чого запит буде переданий до Європейського Союзу.

Як відомо, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей направила в ЄС запит про продовження відстрочки Brexit до 30 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-