Глава МАГАТЕ їде до Ірану на тлі напруження навколо ядерної програми

Глава МАГАТЕ їде до Ірану на тлі напруження навколо ядерної програми

Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Гроссі 6-7 травня перебуватиме з візитом в Ірані з метою обговорення ядерної програми цієї країни.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.

"Глава ядерного наглядового органу ООН відвідає Іран наступного тижня, в той час, коли ядерна програма Тегерана збагачує уран за крок до збройового рівня, а міжнародний нагляд залишається обмеженим", - йдеться у повідомленні.

При цьому точний графік візиту та які саме зустрічі заплановані, наразі невідомо. Але поїздка гендиректора МАГАТЕ збігається з конференцією з ядерної енергетики, яку Іран проводить в місті Ісфаган, де розташовані секретні об'єкти зі збагачення урану. Саме це місто стало мішенню ймовірної ізраїльської атаки 19 квітня.

Читайте також: Іран & Ізраїль: Хто вдарив болючіше?

Державне телебачення Ірану поінформувало, що Гроссі візьме участь у конференції та зустрінеться з очільником ядерної програми та іншими високопосадовцями.

Як повідомлялося, напруженість у відносинах між Іраном та МАГАТЕ зросла у 2018 році, коли президент Трамп в односторонньому порядку вивів Сполучені Штати з ядерної угоди, яка була укладена між Тегераном та світовими державами. Відтоді Іран відмовився від усіх обмежень, які угода накладала на його програму, і тепер має, як заявляв очільник МАГАТЕ, достатньо збагаченого урану для кількох ядерних бомб, якщо вирішить їх створити.

Читайте також: Іран близький до створення атомної бомби - глава МАГАТЕ

Крім того, були виведені з ладу камери спостереження МАГАТЕ, а Тегеран заборонив в'їзд деяким з найдосвідченіших інспекторів агентства. При цьому Іран офіційно завжди заперечував, що прагне створити ядерну зброю, стверджуючи, що його атомна програма має суто цивільні цілі.

Фото: Х/rafaelmgrossi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-