Європейська Рада погодилась відкласти Brexit

Європейська Рада погодилась відкласти Brexit

Укрінформ
Європейська рада визначила декілька сценаріїв щодо виходу Великобританії з ЄС та дві дати реалізації статті 50 Угоди ЄС.

Про це у четвер під час прес-конференції за підсумками першого дня зустрічі лідерів держав та урядів ЄС у Брюсселі повідомив Президент Європейської Ради Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

Перша дата – продовження процедури Brexit до 22 травня, якщо Угода про вихід буде ухвалена британською Палатою представників на наступному тижні. Якщо британський парламент не зможе прийняти такого рішення, вихід країни з ЄС буде відтерміновано до 12 квітня.

Читайте також: ЄС та Британія зазнають мільярдних збитків за будь-якого сценарію Brexit

"Під час зустрічі прем’єр-міністр Мей повторила власний запит про продовження реалізації статті 50 Угоди ЄС (щодо виходу) до 30 червня, та про ухвалення так званої Страсбурзької угоди. Під час обговорення між 27 країнами лідери сприйняли цей запит в позитивному дусі. Європейська Рада вирішила ухвалити Страсбурзьку угоду у контексті продовження. Наше рішення передбачає два сценарії. Перший – якщо Угода про вихід пройде через палату представників на наступному тижні, Європейська Рада погодилася на продовження до 22 травня. За другим сценарієм, якщо угода про вихід не буде ухвалена Палатою представників наступного тижня, Європейська Рада погодилася на продовження до 12 квітня", - зазначив Дональд Туск.

Читайте також: Словаччина схвалить лише коротку відстрочку Brexit - прем'єр

Він пояснив, що за другим сценарієм саме до 12 квітня Великобританія має Визначити власний шлях щодо руху вперед. 

"На практиці це означає, що до цієї дати всі варіанти будуть залишатися відкритими, Уряд Великобританії все ще матиме вибір між Угодою, виходом без угоди, можливість довгого продовження, або відкликання статті 50. 12 квітня є ключовою датою, тому що Великобританія має прийняти рішення, чи проводити європейські парламентські вибори. Якщо вона не зробить цього до цього часу, варіант із довгим продовженням буде автоматично можливим", - зауважив Дональд Туск. 

Читайте також: Мей планує Brexit до 30 червня, референдумів не буде

Президент Європейської ради нагадав, що, відповідно до угоди ЄС, будь-яке рішення щодо продовження має прийматися одностайно 27-ю країнами ЄС та країною, про яку йдеться (яка має намір вийти з ЄС).

"Саме тому сьогодні ввечері я кілька разів зустрічався з прем’єром Мей, аби переконатися, що Великобританія приймає запропоновані сценарії продовження. Я з задоволенням можу підтвердити, що ми досягли згоди", - додав Туск.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-