Російський банк у Будапешті можуть використовувати для шпигунства — NYT

Російський банк у Будапешті можуть використовувати для шпигунства — NYT

Укрінформ
Москва може використовувати штаб-квартиру російського Міжнародного інвестиційного банку (МІБ) в угорському Будапешті для шпигунства на території Європи.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на джерела.

"Голова банку (МІБ — ред.) має тривалі зв'язки з російськими спецслужбами. Водночас, угорський парламент фактично надав банку дипломатичний імунітет від будь-якого контролю з боку поліції або фінансових регуляторів, таким чином залишивши західних безпекових силовиків занепокоєними тим, що російські шпигуни зможуть використовувати його як базу для проведення розвідувальних операцій в Європі", - йдеться у повідомленні.

За словами співрозмовників, глава Міжнародного інвестиційного банку Ніколай Косов є вихідцем із відомої родини КДБ.

Так, його батько був високопоставленим російським шпигуном у Будапешті протягом більшої частини 70-х, а його матір російські ЗМІ називали однією з "найбільш екстраординарних шпигунів 20 століття".

Як повідомили джерела, західні cпівробітники спецслужб вважають, що Косов й сам служив в російській розвідці.

Читайте також: У Орбана хочуть надати російському банку статус аналогічний дипломатичному - ЗМІ

Водночас у банку заперечують таке припущення.

На думку одного з чиновників європейської безпеки, банківська домовленість про надання банку спецстатусу дає президенту Росії Володимиру Путіну можливість поповнити свій шпигунський корпус після видворення десятка російських чиновників з Європи та США внаслідок отруєння колишнього офіцера ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському Солсбері.

Як повідомлялося, 23 лютого, в ЗМІ з'явилася новина про те, що уряд Угорщини планує надати російському Міжнародному інвестиційному банку (МІБ), який цього року відкриє свою штаб-квартиру у Будапешті, ряд привілеїв, зокрема, статус, аналогічний дипломатичному.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-