Варшава найбільше боїться гібридних дій Росії — експерт

Варшава найбільше боїться гібридних дій Росії — експерт

Укрінформ
Варшава сьогодні більше боїться не відкритої військової агресії з боку Москви, а прихованих ворожих дій низької інтенсивності, на що не встигатиме відреагувати НАТО.

На цьому в коментарі власному кореспондентові Укрінформу розповів експерт Євроатлантичного співтовариства у Варшаві, колишній посол Польщі при НАТО Єжи Новак.

“Небезпека, яка загрожує трьом країнам Балтії і Польщі - це на сьогодні парамілітарні дії низької інтенсивності, тобто гібридні дії, які можуть призвести до обмеженого конфлікту на невеликій прикордонній території. У такому випадку НАТО може не відреагувати дуже швидко і ми цього боїмося”,- зазначив Новак.

Він підкреслив, що присутність військ НАТО у Польщі вже є відчутною, але вона усе ще залишається символічною. Відтак, польська дипломатія зараз концентрується на двох основних напрямах.

Читайте також: Польський експерт: НАТО має прийняти декларацію про підтримку України

“По-перше, йдеться про активне притягнення до Польщі підрозділів з інших країн НАТО, не лише США, аби тут був присутній весь Альянс. І по-друге, щоб НАТО, у певному сенсі, взяло під свою опіку Україну, і не допустило до якогось військового нещастя з боку Росії в Україні",- наголосив колишній польський дипломат.

Новак вважає, що у перспективі 5-10 років в України немає можливостей вступити в НАТО, але є дуже хороші перспективи поступово інтегруватися в структури Альянсу.

“Мова йде про те, щоб без нормативних актів максимально інтегрувати Збройні сили України в структури НАТО, активно отримувати небойову допомогу, а пізніше, можливо, й оборонне смертоносне озброєння. Тобто інтегруватися із Заходом у військово-політичному плані, змінювати і реформувати країну зсередини, і робити це таким чином, аби він сам згодом визнав, що Україна - це також і наш інтерес і ми повинні зробити все, щоб її захистити”,- резюмував польський експерт.

Як відомо, Польща, Чехія та Угорщина напередодні відзначили 20-річчя вступу до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-