В Австрії засудили заборону в’їзду журналісту Вершютцу в Україну

В Австрії засудили заборону в’їзду журналісту Вершютцу в Україну

Укрінформ
У політичних та журналістських колах Австрії виступили з гострою критикою заборони кореспонденту австрійського суспільного телерадіомовника ORF Крістіану Вершютцу в’їзду в Україну терміном на один рік.

Про це повідомляє власний кореспондент в Австрії.

"Базована на абсурдних твердженнях, введена Україною заборона в'їзду Крістіану Вершютцу, одному з найбільш шанованих експертів з питань Східної Європи, є неприйнятним втручанням у журналістську діяльність, з приводу чого висловлюємо найрішучіший протест", - заявив генеральний директор ORF Александр Врабетц.

Він назвав це "безпрецедентним обмеженням свободи ЗМІ" та "неприйнятним кроком", закликавши українську владу "негайно скасувати заборону на в'їзд".

Також рішучий протест висловили і в редакційній раді ORF, де заявили, що заборона в'їзду Вершютцу є " неприпустимим обмеженням журналістської діяльності та свободи ЗМІ" та "спробою цензури ".

З критикою виступив і Клуб австрійських журналістів (ÖJC), керівник якого Фред Турнгайм заявив, що такими "антидемократичними заходами" Україна лише підтверджує, що є ще неготовою до членства в ЄС.

“Заборона в'їзду кореспонденту ORF Крістіану Вершютцу в Україну є неприйнятним актом цензури в Європі. Ми засуджуємо цей підхід, який є повністю несумісним з європейськими фундаментальними цінностями, і закликаємо до негайного скасування заборони", - заявила у своєму "Твіттер" глава МЗС Австрії Карін Кнайссль.

Для обговорення інциденту до австрійського зовнішньополітичного відомства запрошено посла України в Австрії.

У Федеральній канцелярії Австрії також заявили, що канцлер Курц "поділяє думку міністра зовнішніх справ з приводу цієї справи" і діятиме у координації з МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ заборонила кореспонденту ORF на Балканах та в Україні Крістіану Вершютцу в’їзд в Україну терміном на один рік. В службі заявили, що підставою для такого рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста та уникнення можливих провокацій, нагадавши, що Вершютц раніше наголошував у своєму інтерв’ю про існуючі погрози його життю в Україні.

Раніше перший заступник голови Комітету Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова також заявляла, що з початку збройного конфлікту в Криму та Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, "широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від Russia Today, що дискредитують діяльність Збройних сил України". Також іноземець, за інформацією Червакової, упродовж останніх чотирьох років відвідував тимчасово окуповані території Донецької, Луганської областей і окупований Крим через неконтрольовані пункти пропуску з території Російської Федерації.

Читайте також: В СБУ пояснили, чому не впустили австрійського журналіста Вершютца

Як відомо, Крістіан Вершютц, який через тенденційне висвітлення подій в Україні та підігрування кремлівській пропаганді потрапив до списку "посіпак Кремля" в інтернеті, написав наприкінці грудня 2018 року лист уряду Австрії зі скаргою на переслідування журналістів в Україні. У листі 57-річний чоловік з досвідом роботи в Україні заявляв про те, що в Україні нібито "діють воєнізовані, ультранаціоналістичні групи, що погрожують журналістам, які висвітлюють з критичної точки зору політику керівництва України і які намагаються бути об’єктивними". Він стверджував, що після потрапляння в список "посіпак Кремля" боїться за своє життя, закликав до видалення цього запису та в цілому до припинення "чіплянь" до нього з боку України.

Це відбулося після того, як Вершютцу на початку грудня 2018 року було відмовлено в акредитації для роботи в зоні проведення ООС на Сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-