ЄС звинуватив Туреччину у порушенні Європейської конвенції з прав людини

ЄС звинуватив Туреччину у порушенні Європейської конвенції з прав людини

Укрінформ
ЄС визнав дії Туреччини із судового переслідування учасників громадських протестів, арештів членів парламенту, науковців та журналістів, які висловлюють критику на адресу влади, як такі, що суперечать зобов’язанням країни у РЄ та Європейської конвенції з прав людини.

Про це йдеться у заяві речника Служби зовнішніх дій ЄС, яку оприлюднено на сайті цієї євроінституції.

Обвинувальний акт, оголошений вчора для 16 затриманих, у тому числі Османа Кавалу, порушує питання щодо відповідності турецької судової влади міжнародним і європейським стандартам. Використання протестів в парку Ґезі у 2013 році для винесення пожиттєвого засудження не витримує критики, створює атмосферу остраху та не дозволяє мирних зібрань, зазначається у документі.

У заяві наголошується, що необґрунтовані арешти без належних доказів та засудження людей за реалізацію їхнього права на висловлювання та свободу зібрань створюють серйозні сумніви щодо того, чи поважають судові процеси у Туреччині принципи презумпції невинуватості та справедливого правосуддя.

Читайте також: Комітет ЄП закликає призупинити переговори про вступ Туреччини в ЄС

«Засудження 18 лютого журналістів з газети «Cumhuriyet» суперечить принципам свободи слова та медіа, які є наріжним каменем будь-якого демократичного суспільства», - йдеться у повідомленні.

Речник Євросоюзу нагадує, що Туреччина підписала Європейську конвенцію з прав людини та як член Ради Європи зобов’язалася поважати принципи презумпції невинуватості та застосування системи досудового ув’язнення.

«Арешти журналістів, членів парламенту, правозахисників і науковців, часто без винесення обвинувачень, за реалізацію особистих та професійних прав на свободу висловлення не відповідають зобов’язанням Туреччини», - наголошується у документі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-