Вибори до Європарламенту: ЄС готується протидіяти втручанням і маніпуляціям

Вибори до Європарламенту: ЄС готується протидіяти втручанням і маніпуляціям

Резолюція
Укрінформ
Рада міністрів ЄС ухвалила резолюцію, яка має убезпечити травневі вибори до Європарламенту від загроз та забезпечити вільний і справедливий виборчий процес.

Документ оприлюднено на сайті Європейської Ради.

«Менше ніж за сто днів до європейських виборів, що відбудуться у травні 2019 року, ця резолюція відображує відповідь Ради ЄС на широке коло загроз з метою забезпечення вільних та справедливих європейських виборів», - йдеться у документі.

Резолюція, зокрема, враховує План дій проти дезінформації, який був представлений Високим представником ЄС у грудні минулого року. Передбачені заходи, які будуть скоординовані з усіма державами ЄС, мають на меті захистити європейські вибори 2019 року від втручання, зокрема шляхом проведення кампаній дезінформації та кібернетичних атак як у кордонах Євросоюзу, так і поза його межами.

Запропоновані заходи включають, зокрема, регулярний обмін досвідом та інформацією щодо загроз виборчому процесу між країнами ЄС, заснування так званої Системи швидкого оповіщення щодо ідентифікації та запобігання кампаніям дезінформації, посилення взаємодії між країнами ЄС у галузі стратегічних комунікацій із захисту спільних цінностей.

Передбачено також зміцнення «європейської екосистеми у сфері медіа», зокрема шляхом заснування мережі незалежних багатопрофільних експертів для перевірки фактів, а також залучення академічних досліджень для виявлення та нейтралізації дезінформації у різних соціальних мережах та у цифрових медіа.

У цьому ж контексті Рада ЄС пропонує підвищувати рівень обізнаності громадян щодо медіа та цифрового простору.

Окремим напрямком у документі визначено оцінку кібернетичних загроз у контексті виборів та ефективну протидію таким викликам для збереження стійкості та надійного функціонування електоральної системи.

Читайте також: ЄС закликав Швейцарію ухвалити погоджену двосторонню угоду навесні

Передбачено також відповідальне залучення до цієї роботи представників приватного сектора та розвиток співпраці з міжнародними учасниками.

«Європейські вибори 2019 року відбудуться в контексті, коли кампанії з дезінформації та шкідливі кібернетичні дії, включаючи атаки на виборчу інфраструктуру, можуть бути використані для втручання у вибори та для впливу на їх результати. Широкий підхід до розв'язання цієї проблеми потребує залучення широкого кола акторів, включаючи Європейську Комісію, Європейську службу зовнішніх дій, країн-членів та приватного сектору, які мають вжити заходи для захисту демократичного процесу проти закордонних та внутрішніх маніпуляцій», - йдеться у резолюції Ради ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-