Національний страйк обійшовся Бельгії у майже мільярд євро

Національний страйк обійшовся Бельгії у майже мільярд євро

Укрінформ
Національний страйк, який був оголошений бельгійськими профспілками 12 лютого о 22.00 до десятої години вечора середи, 13 числа, вже завдав економіці країни шкоду, яку оцінили у 929 мільйонів євро.

Про це пише у середу бельгійське видання flandersnews.be.

"Хоча половина потягів продовжували функціонувати, інший громадський транспорт відчув масовані перебої у роботі. Таким чином, страйк також вразив велику кількість представників приватного бізнесу. За попередньою оцінкою, негативний економічний ефект вже склав 929 мільйонів євро. Саме таким є результат акції, яку було організовано трьома найбільшими професійними спілками (християнські, ліберальні та соціалістичні профспілки)", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Повітряний рух над Бельгією закрили на добу через страйк

Видання нагадує, що внаслідок страйку був закритий повітряний простір Бельгії, скасовані всі польоти через аеропорт Брюсселя та повністю закритий аеропорт в місті Шарлеруа.

У самому Брюсселі практично паралізованим був громадський транспорт, включаючи автобусні й трамвайні лінії.

На 80 відсотків знизився обсяг операцій торговельного порту Антверпена, в результаті чого були зупинені більшість хімічних виробництв, пов’язаних з поставками. Це не лише завдало шкоди економіці країни, але також нанесло удар по її діловій репутації.

Читайте також: Ділова активність у Бельгії завмерла через загальний страйк

Найбільше від страйку постраждав приватний сектор. В тому ж Антверпені профспілкові активісти блокували великі підприємства, такі як Atlas Copco, Coca-Cola та Agfa – серед таких «великих гравців» постраждали більше 1000 компаній. Більше сотні супермаркетів трьох найбільших торговельних мереж країни залишалися закритими упродовж дня.

Щоправда, для шкіл удар був відносно терпимим. Лише одна профспілка - Соціалістична - закликала вчителів покинути класи. Але й це призвело до закриття низки шкіл, особливо у Антверпені і у Генті, та до вимушених «вихідних» для батьків, яким довелося піклуватися про власних дітей, які залишилися за межами шкільних закладів.

Видання наводить оцінку федерального міністра економіки Кріса Петерса, який й озвучив цифру збитків.

«Я ознайомився із прогнозами принаймні двох експертів, які говорили про збитки у 1,8 мільярди євро. Але я вважаю, що це забагато. За моєю оцінкою, реалістичним є говорити про втрати близько 929 мільйонів євро», - сказав урядовець.

Читайте також: Берліну в п'ятницю загрожує транспортний колапс

Бельгійське видання нагадує, що страйк був викликаний неспроможністю профспілок та працедавців дійти згоди щодо підвищення заробітних плат. Працедавці пропонували показник у 0,8 відсотка, профспілки наполягали на 1,5% на додаток до системної компенсації виплат з урахуванням інфляції.

Кількість правопорушень при цьому залишалася відносно невеликою. У Брюсселі зареєстровано сутичку з використанням каміння і ножів між групами молоді загальною кількістю до 40 осіб. Інцидент відбувся біля Інституту мистецтв Брюсселя. Після втручання поліції бійка була припинена, трьох її учасників арештували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-