Столтенберг сказав, як НАТО відповість на вихід Росії з ракетного договору

Столтенберг сказав, як НАТО відповість на вихід Росії з ракетного договору

Укрінформ
Країни-союзниці по НАТО хочуть уникнути нової гонитви озброєнь, але, якщо Росія не повернеться до виконання ракетного договору, Альянс буде вимушений відповідати. Ця відповідь буде поміркованою, спільною і потужною.

Про це у середу під час прес-конференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів оборони НАТО у Брюсселі заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Зараз ми одночасно робимо дві речі. Ми осмислюємо й аналізуємо ймовірні наслідки руйнації Договору, але в той же час ми намагаємось зберегти Договір, тому що це кращий шлях, щоб подолати цей виклик. Якщо нам не вдасться цього досягти, а це залежить від того, що буде робити Росія у протягом наступних шести місяців, - тоді нам доведеться відповідати. Ми повною мірою скористаємося цим часом. Ми будемо стриманими, адже хочемо уникнути гонитви озброєнь", - зауважив Столтенберг.

Він підкреслив, що союзники по Альянсу оцінювали та аналізували наслідки розгортання нових російських ракет (SSC-8) вже протягом певного часу. За його словами, розвиток та розміщення таких ракет є прямим та небезпечним порушенням ДРМСД, тому що ці системи є мобільними, їх важко виявляти, вони мають малий час попередження про загрозу, і вони можуть нести ядерну зброю. Зараз головні зусилля союзники по НАТО концентрують навколо спроби зберегти Договір, який є наріжним каменем системи контролю над озброєнням і забороняє цілу категорію ракетної зброї середньої дальності.  

Читайте також: Росія має останній шанс врятувати ракетний договір – генсек НАТО

"Ми не будемо дзеркально повторяти дії Росії. Ми цього не робили й раніше – тобто, не відповідали ракетою на ракету, літаком на літак – або на будь-що, що вони там розгортають. Ми маємо лише гарантувати надійні заходи стримування й оборони. Ми можемо це зробити, використовуючи різні інструменти. Але ми будемо робити це спільно, як Альянс. Друге – такі заходи будуть поміркованими та оборонними – це також важливо. І як я вже казав, НАТО не має жодного наміру розміщувати в Європі нові наземні ракетні системи, здатні нести ядерну зброю. Це дуже ясні послання", - додав генеральний секретар НАТО.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-