Столтенберг сказав, яким може бути новий ракетний договір

Столтенберг сказав, яким може бути новий ракетний договір

Укрінформ
НАТО рішуче підтримує розширення міжнародного режиму контролю на інші країни, окрім США і Росії, які володіють ракетами середньої дальності, але будь-яка подібна багатостороння угода повинна будуватися на основі вже існуючого ракетного договору.

Про це у вівторок під час прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО, яка відбудеться у Брюсселі 13-14 лютого, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання агентства, чи розглядає НАТО можливість політичного вирішення існуючої проблеми ДРМСД шляхом укладення нової багатосторонньої угоди, ймовірно, із залученням ЄС та інших світових гравців.  

"НАТО рішуче підтримує зусилля з контролю над озброєннями, у цьому питанні ми знаходимося на передових позиціях вже багато років. Ми бачимо причини, з яких ДРМСД міг би бути розширеним за рахунок залучення більшої кількості країн. З того моменту, коли Договір був підписаний у 1987 році, тоді – між Радянським Союзом та США, - інші країни вклали багато зусиль для розвитку ракет середньої дальності. Ми бачимо зростання таких потужностей у Китаю, у таких країн як Індія й Пакистан, а також Іран, які розвивають та дислокують ракети середньої дальності", - зауважив Столтенберг.

Він висловив переконання, що ДРМСД може охоплювати більше країн, а не лише потужності Росії та США. В той же час, він застеріг від використання цього фактору, як приводу для виходу з ракетного договору або для його порушення.  

"Моє послання сьогодні – ми маємо розглядати можливість розширення та зміцнення режиму контролю над (ракетною) зброєю середньої дальності. Але це не може розглядатися як причина для того, щоб полишити або порушувати умови Договору, який ми вже маємо. Це наріжний камінь, він має бути збережений, і саме на його основі ми маємо дивитися на можливе зміцнення та розширення цієї угоди. Тож та обставина, що не всі країни, які володіють ракетами середньої дальності, охоплюються існуючою угодою ДРМСД, не може розглядатися як причина для його руйнації", - наголосив керівник Альянсу.

Читайте також: Росія має останній шанс врятувати ракетний договір – генсек НАТО

Як повідомлялося раніше, держсекретар США Майк Помпео оголосив про призупинення участі США в ДРСМД, оскільки 2 лютого закінчився термін ультиматуму, який США пред'явили Росії 4 грудня 2018 року. Сполучені Штати пообіцяли вийти з ДРСМД, якщо Росія не повернеться до виконання своїх зобов'язань за договором протягом 60 днів.

У Вашингтоні вважають, що РФ порушила ДРСМД тим, що створила ракети 9М729. Москва це заперечує. Однак дані досліджень низки країн, отримані протягом багатьох років, підтверджують порушення з боку Москви. Згідно з даними американської сторони, ракета 9М729 здатна пролетіти понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-