Відомо, хто став першою жертвою російського

Відомо, хто став першою жертвою російського "Новічка" чотири роки тому

Укрінформ
Третій учасник замаху на колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки в британському Солсбері, якого ЗМІ називають Сергієм Федотовим, пов’язаний з іншим отруєнням «Новічком» навесні 2015 року.

Про це мовиться в спільному розслідуванні видання The Insider і групи Bellingcat.

Уточнюється, що мова йде про отруєння болгарського підприємця Омеляна Гебрева.

The Insider і Bellingcat з’ясували, що Федотов відвідував Болгарію в ті дні, коли там був отруєний Гебрев. Експертиза встановила що при замаху використовувалося речовина класу «Новічок».

Читайте також: Третій російський агент залишився у Британії після замаху на Скрипалів - ЗМІ

За даними розслідувачів, Федотов отримав своє агентурне ім’я в 2010 році. У той же самий час свої імена отримали підозрювані Великобританією в замаху на Скрипаль Олександр Петров і Руслан Бошіров. Розслідувачі повідомляють, що Федотов активно подорожував по Європі та Середній Азії.

Після отруєння Гебрева висувалося дві можливі варіанти причини.  Перша - це постачання зброї до України. На той час Гебрев експортував спеціалізовану оборонну техніку до нашої країни. Другий варіант: можлива зацікавленість з боку Росії у впливі на діяльність контрольованого Гебревим заводу з виробництва зброї. Це підприємство стратегічного рівня, як для Болгарії, так і НАТО вцілому.

Читайте також: У Росії продають дитячу настільну гру "Наші у Солсбері"

Раніше російські ЗМІ зазначали, що Федотов одночасно з Петровим і Бошіровим літав до Праги у 2014 році, а також до Великобританії, тоді, коли отруїли Скрипаля.

Як повідомляв Укрінформ, 5 березня 2018 року офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були знайдені непритомними в британському Солсбері і госпіталізовані з отруєнням невідомою речовиною, яку згодом ідентифікували як нервовий реагент «Новічок» російського походження.

Читайте також: Отруєння Скрипалів: Могеріні прокоментувала євросанкції проти росіян

Пізніше, 30 червня, сталося отруєння «Новічком» двох осіб у сусідньому місті Еймсбері. Мати трьох дітей Дон Стерджесс померла, її партнер, 45-річний Чарлі Роулі, вижив.

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена двох росіян, яких підозрюють у спробі замаху на Скрипалів. Британська розвідка встановила, що підозрювані - «Олександр Петров» (справжнє ім'я Олександр Мишкін) і «Руслан Боширов» (справжнє ім'я Анатолій Чепіга) - є офіцерами ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-