Європейські країни НАТО беруть на себе дедалі більше витрат — Столтенберг

Європейські країни НАТО беруть на себе дедалі більше витрат — Столтенберг

Укрінформ
Європейські союзники по НАТО приймають на себе дедалі більшу частину фінансового навантаження, пов’язаного з вирішенням проблем безпеки.

Про це у четвер в Давосі заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який взяв участь у дискусії щодо майбутнього Трансатлантичного Альянсу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Європейські союзники нарощують зусилля. З 2016 року вони збільшили оборонні витрати на 41 мільярд доларів США. На саміті у липні минулого року ми погодилися надалі посилювати ці зусилля, і зараз бачимо результат. Виходячи з національних планів, які мають наші союзники, вони виділять вже 100 мільярдів доларів США до кінця наступного року. Тож речі змінюються. До 2024 року ми очікуємо (бюджет) 350 мільярдів доларів", - повідомив Генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що НАТО здійснило найбільше посилення колективної оборони з кінця холодної війни за рахунок створення сил високої готовності, а також розташування сил на територіях країн-союзниць на Сході. Бойові групи НАТО знаходяться там уперше в історії Альянсу. Таким чином, НАТО робить більше. Однією із цілей таких зусиль, за словами Столтенберга, є подальше посилення безпеки союзників та зміцнення трансатлантичного партнерства.

Читайте також: Від Керченської протоки до Солсбері - Столтенберг у Давосі розповів про агресію РФ

"На відміну від того, про що багато говориться, США не покидають Європу. Вони скоротили свою присутність після завершення "холодної війни". Останній американський бойовий танк полишив Європу у грудні 2014 року. І зараз США повернулися з повною механізованою бригадою. Тож США зараз збільшують свою присутність у Європі, як відповідь на необхідність посилити НАТО та спроможності колективної оборони в Європі", - зауважив керівник Альянсу.

Фото: Flickr/NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-