Гутерреш назвав виклики та пріоритети ООН на 2019 рік

Гутерреш назвав виклики та пріоритети ООН на 2019 рік

Укрінформ
У середу, 16 січня, Генсек ООН Антоніу Гутерреш звернувся з посланням до Генеральної асамблеї, згадавши конфлікт в Україні і виділивши пріоритети організації на 2019-й рік. Він також звернув увагу на основні проблеми, які постають перед світом цього року.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«На жаль, низка викликів миру та безпеці лишаються у замороженому чи невирішеному стані. Від Кавказу та України до М‘янми та конфлікту між Ізраїлем і Палестиною", - зауважив Гутерреш.

На його думку, з цих та інших питань єдність та підтримка Ради Безпеки буде вирішальною, аби вийти з глухого кута.

Він також додав, що у вирішенні кожного конфлікту необхідно шукати широкий консенсус у суспільствах, і окремо наголосив, що важливу роль у процесі миротворення мають відігравати жінки.

Генсек ООН виділив низку глобальних викликів, зокрема, загрозливі зміни клімату і глобальне потепління. Він нагадав, що запрошує лідерів держав на кліматичний саміт ООН 23 вересня 2019 року у Нью-Йорку.

«Ми досі маємо справу зі світом, повним проблем. Конфлікти, бідність, кліматична криза, нерівність, торговельні суперечки і порушення прав людини чинять глибинний вплив на людей у всьому світі», - зауважив Гутерреш.

Генеральний секретар висловив жаль з приводу недовіри до ефективності ООН, яку можна часто відчути у громадській думці, та зауважив, що організація потребує реформування, план якого він нещодавно виклав.

«Нескладно зрозуміти, чому люди втрачають довіру до політичної влади у різних країнах і до міжнародних організацій. Проте досвід минулого року свідчить, що коли ми працюємо разом, ми можемо досягати результатів», - зазначив він.

Читайте також: Генсек ООН закликав поважати суверенітет і територіальну цілісність України

Гутерреш, зокрема, відзначив низку дипломатичних успіхів у 2018-му, включно з припиненням вогню у Ємені, діалозі з ядерного роззброєння на Корейському півострові, мирною угодою у Південному Судані, історичною мирною угодою між Ефіопією та Еритреєю.

Раніше постійний представник України при ООН Володимир Єльченко також закликав до реформування організації, яке включало б обмеження і поетапне скасування права вето у Раді Безпеки ООН, яким, зокрема, зловживає Росія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-