Нідерланди візьмуть на себе основні судові витрати у справі MH17

Нідерланди візьмуть на себе основні судові витрати у справі MH17

Ексклюзив
Укрінформ
У рамках судового переслідування винних у катастрофі малайзійського літака Boeing 777 рейсу MH17 основне організаційне та фінансове навантаження нестимуть Нідерланди.

Про це кореспонденту Укрінформу в Гаазі повідомив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, коментуючи схвалення Україною меморандуму щодо фінансування судового переслідування винних у катастрофі малайзійського лайнера.

"Підписання фінансового меморандуму стане завершальним кроком в процесі розбудови механізму притягнення до кримінальної відповідальності винних у збитті літака", - наголосив Ченцов, який уповноважений підписати меморандум з української сторони.

Документ планується підписати в Гаазі наприкінці січня цього року від імені п’ятьох країн, правоохоронні органи яких беруть участь у роботі Спільної групи з розслідування збиття літака рейсу MH17 17 липня 2014 року (JIT), а саме: Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

Читайте також: Катастрофа МН17: Україна виділить гроші на судове переслідування винних

Дипломат нагадав, що в липні 2017 року було узгоджено рішення держав-учасниць JIT про здійснення кримінального провадження у справі збиття літака рейсу МН17 в рамках правової системи Нідерландів.

"Відповідно, основне організаційне та фінансове навантаження нестимуть Нідерланди. Водночас у процесі судового розгляду, очевидно, виникатиме необхідність покриття додаткових видатків, пов’язаних зі специфікою справи та її міжнародним характером. Це стосується і захисту свідків, і участі у процесі членів сімей загиблих, і здійснення перекладів, додаткових експертиз тощо”, - розповів Ченцов.

За його словами, попри те, що кримінальні провадження Україна передаватиме до Нідерландів відповідно до двосторонньої угоди від 7 липня 2017 року, тим не менше, під час судових слухань у Нідерландах триватиме інтенсивна співпраця між правоохоронними та судовими органами двох країн, що також вимагатиме додаткової логістичної та фінансової підтримки.

Меморандум закріплює досягнуті домовленості про спільне фінансування розслідувань з метою притягти до відповідальності винних у катастрофі малайзійського лайнера.

Цей документ підготовлено у розвиток міжурядового Меморандуму про взаєморозуміння про політичну підтримку кримінального переслідування осіб, винних у збитті МН17, підписаного міністрами закордонних справ п’ятьох країн на полях 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 20 вересня 2017 року.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів України схвалив проект міжурядового меморандуму щодо фінансування судового переслідування винних у катастрофі літака Boeing 777 рейсу МН17 компанії "Малайзійські авіалінії", що сталася 17 липня 2014 року на Донеччині. Відповідне розпорядження від 27 грудня 2018 року № 1083-р оприлюднене на Урядовому порталі.

Раніше повідомлялося, що Нідерланди розглядають можливість звернутися до міжнародного суду щодо МН17, після того як переговори з Кремлем зайшли в глухий кут.

Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над Донбасом у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

У вересні 2016 року Спільна слідча група (JIT) оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук" 9M38, запущеною із контрольованої проросійськими бойовиками території на сході України.

Крім того, 24 травня Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що "Бук", із якого збито літак, належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, що дислокується у Курську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-