Держава навиворіт, або Навіщо росіяни арештували громадянина США

Держава навиворіт, або Навіщо росіяни арештували громадянина США

Укрінформ
Москва йде на конфронтацію з Білим домом, і це тільки гірше для Путіна

В останній день перед Новим роком російське ФСБ заявило про арешт громадянина США Пола Вілана, звинувативши його в шпигунстві. Американець поповнив список ув'язнених Кремлем іноземців, з яких російська пропаганда та "справедливий" суд потім старанно ліплять ворогів народу.

Кожен із таких в'язнів стає для своїх співвітчизників наочним прикладом того, що дружба з московитами – справа небезпечна для свободи й часом для життя. Через це часто й Росію, й самих росіян сприймають неадекватно за кордоном.

Тож, навіщо це Кремлю? З якою метою російське керівництво провадить таку політику, яка перекручує цивілізаційні цінності навиворіт?

ПЛЮВАТИ НА МІЖНАРОДНІ КОНВЕНЦІЇ

Троє діб без офіційного оповіщення про арешт та п'ять днів без консульського доступу. Рівно стільки минуло часу, допоки члени родини 48-річного американця Пола Вілана дізналися про те, що його кинули за грати в Москві, а посол США в Росії Джон Гантсман зміг добитися зустрічі з громадянином своєї країни.

Джон Гантсман
Джон Гантсман

Російська влада вчергове знехтувала зобов'язаннями за Віденською Конвенцією про консульські зносини. Документ чітко вимагає від країни, яка затримала іноземця, "невідкладно повідомляти про це в консульську установу" його держави. Щоправда, в тексті додається: "Якщо громадянин цього вимагає". Складно представити, щоби пан Вілан не вимагав дзвінка до консула після затримання.

Але історія порушень конвенцій та домовленостей для Росії є абсолютною нормою. У подібний спосіб ФСБ затримала в Москві українського журналіста Романа Сущенка, який приїхав допомогти хворому брату. Мішок на голову в центрі Москви та в наручниках – до Лефортова. Про його долю випадково й лише через кілька днів після затримання дізналася російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка прийшла до СІЗО в громадських справах. Але це був лише один із епізодів "полювання" на іноземців.

Роман Сущенко / Фото: Роман Цимбалюк
Роман Сущенко / Фото: Роман Цимбалюк

Так само починалася й продовжувалася історія із затриманням 19-річного українця Павла Гриба, який приїхав до Гомеля зустрітися з російською дівчиною. Через кілька днів він опинився в ізоляторі в російському Краснодарі. Подібне відбулося й зовсім недавно з іншим українцем, адвокатом Ігорем Кияшком. Чоловік приїхав до Нижнього Новгорода купити ліки для сина, а опинився за гратами за шпигунство. Й таких випадків чимало.

Павло Гриб / Фото: Ігор Гриб, Facebook
Павло Гриб / Фото: Ігор Гриб, Facebook

Кремль веде неоголошену війну проти України, і всі подібні арешти українців у Росії сприймалися Заходом саме через цю призму. Однак зараз обвинувачення в шпигунстві росіяни висунули проти громадянина США, й очевидно, що подальший розвиток подій передбачатиме різку реакцію Вашингтона й точно відрізнятиметься від "українського" шаблону Кремля.

ХТО ТАКИЙ ПОЛ ВІЛАН?

Насамперед, треба розібратися, що відомо про Пола Вілана. За словами членів родини 48-річного американця, він приїхав до Москви в гості на весілля. В сім'ї будь-яку причетність чоловіка до шпигунської діяльності категорично відкидають.

Пол народився в Оттаві (Канада), і на початку 1970-х років разом із сім'єю переїхав до США. В Держдепартаменті підтвердили його американське громадянство, хоча, за інформацією ЗМІ, він міг зберегти також громадянство Канади.

Свого часу, як і багато американців, Вілан проходив службу в Морській піхоті США, брав участь у місії в Іраку. Нині перебуває в резерві. Офіційно обіймає посаду директора з питань безпеки в компанії BorgWarner, яка поставляє автозапчастини.

Пол Вілан / Фото надане родиною
Пол Вілан / Фото надане родиною

Вілан бував кілька разів у Росії у справах. Цього разу він вилетів до Москви 22 грудня на весілля свого колишнього колеги по службі, який одружився з росіянкою. У п'ятницю, 28 грудня, він був із нареченим і нареченою біля Кремля й виступав у ролі екскурсовода для англомовних гостей. Однак після цього він не повернувся на продовження весілля, й пара подала його в розшук як зниклого безвісти. Про затримання Пола Вілана ФСБ поінформувала лише 31 грудня.

Відомо також, що особа під іменем Пол Вілан була зареєстрована на російській платформі "ВКонтакте". В останньому його повідомленні йшлося: "Наступна зупинка – Москва". Більше дописів немає. Історія відвідування сторінки показує, що хтось під його іменем зайшов в акаунт 28 грудня, саме в той день, як Вілана заарештували в Москві.

У середу, 3 січня, його брат сказав, що, за інформацією консульських працівників, Пол у порядку й виглядає здоровим.

ФСБ заявило, що проти Пола Вілана порушена кримінальна справа за статтею 276 КК РФ зі звинуваченнями в шпигунській діяльності. Йому загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі.

ДЛЯ ЧОГО ЦЕ РОСІЇ?

Обставини затримання громадянина США й підстави для його звинувачення в шпигунстві поки залишаються не виясненими навіть для американського посольства в Москві. Тому впевнено говорити про мету Кремля складно. Але, щоб зрозуміти його можливу мотивацію, потрібно звернути увагу на кілька моментів.

По-перше, слід пам'ятати про ідеологічну складову російської "імперії". Особливо, після серії провалів російських розвідників за кордоном – висилки десятків "дипломатів" під прикриттям; розкриття прізвищ і деталей операції в Солсбері; санкцій США проти конкретних хакерів із ГРУ тощо. Кремлю необхідно показати, нібито так само провально діють й у всьому світі, й насамперед – у Сполучених Штатах. Тому арешт "американського шпигуна" в центрі Москви – найкращий "корм" для подальшої пропаганди, яка перекручує навиворіт будь-які події.

По-друге, затримання громадянина США відбулося лише через два тижні після того, як росіянка Марія Бутіна, заарештована кілька місяців тому, визнала провину й погодилась співпрацювати зі слідством. Враховуючи жадобу Москви (за всіх часів, у тому числі – радянських) до "дзеркальної реакції", цілком можна припустити, що Пол Вілан став жертвою путінського режиму для того, щоб мати додатковий важіль у справі Бутіної.

Марія Бутіна / Фото: Twitter
Марія Бутіна / Фото: Twitter

По-третє, СРСР і нинішня Росія завжди чинили пакості проти американців та громадян інших західних країн. У цьому зв'язку можна згадати офіційну заяву Держдепартаменту США, де йшлося навіть про напади на дипломатів і членів їхніх родин попри міжнародні конвенції, імунітет та здоровий глузд. Зокрема, йшлося про погроми квартир, де жили представники американської місії в РФ, псування автомобілів, демонстративні стеження "невідомих людей" за дітьми дипломатів. Був навіть випадок, коли співробітник спецслужб Росії пробрався в будинок американського аташе з питань безпеки в Москві та вбив його собаку.

У приватних розмовах колишні американські дипломати в РФ розповідали й інші випадки. При цьому вони стверджували, що все робиться для того, аби залякати, подавити бажання продовжувати дипломатичну службу й перебування в Росії. То що вже казати про звичайних громадян, без дипломатичного імунітету?

МОВОЮ ШАНТАЖУ

Отже, що означає арешт у Москві й головне – серйозні обвинувачення в "шпигунстві" проти громадянина Сполучених Штатів? Росія ще раз підтвердила свою концепцію "держави навиворіт", позбавленої поваги до міжнародного права й переповненої брехливою пропагандою, яка вже почала розгойдувати нову тему заколоту проти "російської величі".

Як розвиватиметься сценарій із громадянином США, напевно не знають і в самій Москві. Все залежить від того, наскільки різкою буде реакція Вашингтона й "майстерним" – шантаж Кремля. Можливо, Пол Вілан зіграє роль розмінної монети у справі росіянки Бутіної, а можливо – залишиться "активом" Путіна для інших цілей.

Однак, що можна сказати точно в цьому випадку – Москва свідомо йде на конфронтацію з Білим домом, спалюючи всі мости для нормального діалогу. І це лише погіршує ситуацію для самого Путіна. Особливо після заяви Трампа про те, що він не зустрічатиметься з кремлівським лідером, допоки той не поверне захоплених у Чорному морі українських моряків і судна. Для Путіна завжди було важливо виглядати тим, з ким зустрічаються й домовляються. Однак цього разу навряд чи він обрав правильний шлях, адже шантаж – річ одноразова, особливо в Західному, цивілізованому світі.

Ярослав Довгопол. Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-