В ОБСЄ закликали Росію розслідувати порушення прав людини у Чечні

В ОБСЄ закликали Росію розслідувати порушення прав людини у Чечні

Укрінформ
Литва і ще 15 країн ОБСЄ закликали Росію розслідувати порушення прав людини в Чечні у зв'язку зі справою Оюба Тітієва.

Про це повідомляє портал Delfi.

У відкритій заяві 16 країн ОБСЄ закликали Росію звільнити Оюба Тітієва, главу чеченського бюро правозахисного центру "Меморіал", який майже рік знаходиться в ув'язненні.

"Судові засідання мають проводитися не в Чечні, щоб була забезпечена незалежність судової влади. Ця рекомендація має бути негайно виконана у випадку з Оюбом Тітієвим. Його має бути звільнено", - йдеться в документі.

Читайте також: У Росії суд подовжив арешт глави карельського "Меморіалу"

У четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ був представлений так званий "Звіт Московського механізму", ініційований країнами у зв'язку з порушеннями прав людини і безкарністю в Чечні.

Згідно зі звітом, підготовленим незалежним московським експертом Вольфгангом Бенедеком, зібрані докази підтверджують обвинувачення щодо переслідувань, незаконного затримання, тортур, насильницьких зникнень і вбивств, що мають місце у Чечні.

Читайте також: Суд у Чечні продовжив арешт правозахисника Тітієва

За даними Міністерства закордонних справ Литви, підтвердилося і переслідування осіб у зв'язку з їх сексуальною орієнтацією або гендерною ідентичністю. У документі йдеться, що принцип верховенства права у Чечні не працює, репресивний державний апарат переслідує опонентів влади і правозахисників, у країні панує атмосфера безкарності і залякування.

"Московський механізм" був запущений 1 листопада цього року Ірландією, Бельгією, Данією, Естонією, Ісландією, США, Великою Британією, Канадою, Латвією, Литвою, Нідерландами, Норвегією, Францією, Фінляндією, Швецією та Німеччиною.

Читайте також: На суді в Чечні правозахиснику Тітієву вручили премію імені Гавела

Востаннє "Московський механізм" ОБСЄ був використаний у 2011 році у зв'язку з порушенням прав людини в Білорусі, і в 2003 році - у зв'язку з переслідуванням політичних опонентів у Туркменістані.

Як повідомляв Укрінформ, глава чеченського відділення "Меморіалу" Оюб Тітієв був затриманий у січні. Його звинуватили у зберіганні марихуани. Правозахисник стверджує, що наркотики йому підкинули. Міжнародні правозахисні організації, російські опозиційні політики і громадські діячі не раз виступали із закликами звільнити Тітієва.

Читайте також: Amnesty принесла Путіну 169 тисяч підписів за російських правозахисників

У «Меморіалі» впевнені, що влада Чечні хоче позбутися присутності в республіці правозахисної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-