У Росії суд подовжив арешт глави карельського

У Росії суд подовжив арешт глави карельського "Меморіалу"

Укрінформ
У Росії суд подовжив до 25 березня 2019 року арешт керівника карельського відділення правозахисного центру "Меморіал" Юрія Дмитрієва, обвинуваченого в насильницьких діях сексуального характеру по відношенню до прийомної дочки.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на адвоката Дмитрієва - Віктора Ануфрієва.

Як зазначив адвокат, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення про подовження терміну утримання Дмитрієва під вартою. Керівник Карельського відділення "Меморіалу" залишиться під арештом до 25 березня.

За словами Ануфрієва, своє клопотання представники прокуратури пояснили тим фактом, що Дмитрієв обвинувачується за тяжким злочином і нібито може сховатися від правосуддя. Сторона захисту виступила проти задоволення цього клопотання, але її доводи не було почуто.

Адвокат також повідомив, що на сьогоднішньому засіданні, яке пройшло в закритому режимі, суд заслухав доводи обвинувачення, проте ніяких доказів провини історика представлено не було. "Суд дав мені можливість висловити думку за обвинуваченням у відповідності до закону перед початком судового слідства. За всіма п'ятьма епізодах і я, і Юрій Олексійович висловили таку думку, що версія обвинувачення не містить законних доказів, щоб говорити про те, що він зробив те, що йому пред'явлено. Юрій Олексійович не визнав свою провину по жодному пункту обвинувачення, це і моя позиція", - сказав Ануфрієв після завершення засідання.

Як повідомлялося, в 2016 році проти історика Дмитрієва було порушено справу за обвинуваченням в розпусних діях відносно неповнолітньої прийомної дочки і виготовленні дитячої порнографії. У комп'ютері історика виявили фотографії прийомної дочки, які слідчі назвали порнографічними. Сам Дмитрієв заявляв, що робив знімки тільки для того, щоб відстежувати стан здоров'я дочки і звітувати перед органами опіки.

Читайте також: Російський суд залишив під арештом главу карельського "Меморіалу"

У квітні 2018 року суд першої інстанції виправдав Дмитрієва за основними статтями обвинувачення, але це рішення оскаржила прокуратура. Пізніше Верховний суд Карелії скасував виправдувальний вирок. 28 червня суд знову заарештував його на два місяці. Історику призначили нову психіатричну експертизу, яка завершилася в серпні.

Дмитрієв є упорядником книги пам'яті жертв політичних репресій в Карелії в 1930-40-і роки. Свого часу він відкрив урочище Сандармох, де було вбито тисячі жертв сталінських репресій, у тому числі багато українців. Серед них - представники "розстріляного відродження".

Близькі та колеги історика вважають, що справжніми причинами його переслідування є саме пошуки поховань масових репресій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-