Звіт ОБСЄ підтвердив позасудові страти та тортури у Чечні

Звіт ОБСЄ підтвердив позасудові страти та тортури у Чечні

Укрінформ
Московський механізм ОБСЄ підтвердив наявність порушень прав людини та права на життя в Чеченській Республіці РФ.

Серед іншого йдеться про позасудові страти, насильницьке зникнення, незаконні арешти, напади та тортури стостовно громадян, включаючи представників ЛГБТ-спільноти, заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звіт, який був поширений в ОБСЄ минулого тижня в рамках Московського механізму, підтвердив застосування у Чечні найбільш ганебних форм дискримінації та порушення права на життя шляхом позасудових страт, насильницького зникнення, вибіркових та незаконних арештів і затримань, нападів та тортур стосовно громадян, включаючи ЛГБТ-людей, що спостерігається з 2017 року", - сказав Прокопчук.

Український дипломат наголосив, що тяжкість цих порушень вимагає міжнародного розслідування. Він закликав присутню на засіданні комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович в повній мірі зайнятися цим питанням.

Як заявив Прокопчук, порушення Росією встановлених норм та правил у відношеннях між державами слід розглядати разом з порушенням Росією взятих на себе міжнародних зобов’язань щодо поваги прав людини та фундаментальних свобод всередині країни.

"Це вже відомий факт, що незалежні правозахисні організації оцінюють нинішній клімат як найбільш репресивний в історії сучасної Росії", - наголосив він.

Читайте також: Україна закликає Міятович допомогти зі звільненням бранців Кремля

Як повідомляв Укрінформ, 16 країн-членів ОБСЄ ініціювали 1 листопада "Московський механізм" ОБСЄ для того, щоб зробити огляд можливих порушень прав людини в Чеченській Республіці Російської Федерації.

Московський механізм, який в останній раз ініціювався у 2011 році стосовно Білорусі, "надає можливість країнам-членам надіслати експертні місії для сприяння у розв’язанні конкретних питань чи проблем, які стосуються людського виміру".

Ініціювали запуск розслідування порушень прав людини в Чечні 16 країн – Бельгія, Канада, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Об’єднане Королівство та США.

Раніше міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд засудила серйозні порушення прав людини стосовно представників ЛГБТ-спільноти у Чечні, заявивши, що ОБСЄ проведе розслідування інформації з цього приводу.

В Держдепартаменті США також заявляли, що Вашингтон разом з ОБСЄ вимагатимуть від Росії розслідувати повідомлення про позасудові розправи, тортури, незаконні затримання та інші порушення прав людини в Чечні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-