Берлін вважає тему виплати повоєнних репарацій Польщі закритою — Маас

Берлін вважає тему виплати повоєнних репарацій Польщі закритою — Маас

Укрінформ
Берлін вважає тему виплати повоєнних репарацій Польщі закритою і не планує переглядати її.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас після переговорів у Берліні у четвер з польським колегою Яцеком Чапутовичем, повідомляє кореспондент Укрінформ.

«Позиція федерального уряду в питанні репарацій не змінилася. Ми, як і раніше, вважаємо, що з договором 2+4 все вже закінчено з цим питанням», — сказав Маас.

Він зазначив, що німецька сторона зазвичай уважно стежить за дискусією в Польщі, зокрема, в парламенті, з цього приводу, і готова говорити з Варшавою за результатами цієї дискусії, але з власної позиції.

Чепутович, у свою чергу, підтвердив, що в ході сьогоднішніх переговорів торкнулися цієї теми. «Ми підтримуємо діалог… І ми вітали б велику симетрію (в двосторонніх відносинах), це зробило б наші народи ближчими один до одного», — сказав він. За його словами, наступного року в Варшаві планується проведення "круглого стола" з питань польської та німецької нацменшин у сусідніх країнах.

Читайте також: Польща і Німеччина мають схожі погляди на Керченську кризу – Чапутович

Польський міністр привітав позитивне ставлення Мааса до ідеї спорудження пам'ятників польським жертвам нацистського режиму. Він висловив побажання щодо «поглиблення знань стосовно польсько-німецької історії, особливо в часи Другої світової війни», 80-річчя початку якої відзначатметься наступного року. Ця тема, зазначив він, належить до складних питань двосторонніх відносин.

Маас підкреслив, що між німецьким і польським народами багато спільного, є взаєморозуміння, і закликав не створювати нових ліній розколу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-