Історичний закон: рішення КС Польщі щодо

Історичний закон: рішення КС Польщі щодо "української" поправки буде у січні

Укрінформ
Конституційний суд Польщі ухвалить рішення у справі подання президента країни щодо оцінки так званої української поправки в законі про Інститут національної пам’яті (IНП) 17 січня 2019 року.

Про це повідомив Конституційний суд Польщі

"Оголошення рішення визначено на 11:30 (за київським часом) 17 січня 2019 року", - йдеться в повідомленні суду.

Як інформується, справою в суді займаються п’ять суддів на чолі з головою суду Юлією Пшилембською.

Читайте також: Варшава та Київ домовляються про поновлення ексгумації польських жертв - Чапутович

Як повідомлялося, закон про ІНП Польщі, який був ухвалений у парламенті наприкінці січня і підписаний президентом на початку лютого, набув чинності 1 березня. Ним передбачалося, зокрема, покарання штрафом і тюремним ув'язненням до трьох років осіб, у тому числі іноземців, які звинувачуватимуть Польщу і польський народ у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка викликала різку критику в Ізраїлі та США. Також закон передбачає кримінальне переслідування за заперечення "злочинів українських націоналістів" проти громадян Польщі в період з 1925-го по 1950 роки. Ця поправка викликала негативну реакцію в Україні. Президент Польщі Анджей Дуда в лютому попросив Конституційний суд РП вивчити конституційність у тому числі й "української" поправки.

У результаті тривалих переговорів між Польщею та Ізраїлем польський парламент наприкінці червня змінив, а президент Дуда підписав нову версію закону про ІНП країни. У ній змінено положення, які найбільше критикував Ізраїль та США. Зокрема, скасовано пункт щодо кримінального переслідування осіб, у тому числі й іноземців, за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Натомість у законі поки що залишається "українська" поправка, яка передбачає згадку про "злочини українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху", а також визначення, чим є "злочини українських націоналістів".

У канцелярії президента Польщі раніше заявляли, що КС країни має розглянути правку до закону про ІНП, яку не було змінено парламентом в червні. Термін оголошення рішення у цій справі кілька разів відкладався.

З посиланням на "українську" поправку в законі про ІНП в липні було подано до суду на голову Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича за його висловлювання у Сагрині про вбивство польським підпіллям українських жителів цього села. Утім, ІНП Польщі не знайшов у висловлюваннях Купріяновича складу злочину і на початку серпня закрив справу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-