Варшава та Київ домовляються про поновлення ексгумації польських жертв - Чапутович

Варшава та Київ домовляються про поновлення ексгумації польських жертв - Чапутович

Укрінформ
Варшава веде переговори з Києвом щодо відновлення ексгумацій польських жертв в Україні.  

Про це в ефірі радіо Wnet заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович

“Ми ведемо переговори, хочемо провести ексгумації, аби оцінити масштаби і гідно поховати поляків, які там загинули”,- підкреслив Чапутович, зазначивши, що найближчим часом вони продовжуватимуться.

“З міністром Клімкіним ми домовилися про подальші переговори. Вони мають вестися між відповідними інституціями”,- зазначив Чапутович. Він додав, що з польського боку такою інституцією є Інститут національної пам’яті РП. 

За його словами, загалом, відносини між Польщею та Україною є добрими. Водночас, обидві країни мають активно працювати над вирішенням усіх непорозумінь. 

Читайте також: Польський посол певен, що "історичні" питання з Україною вдасться врегулювати

Чапутович звернув увагу на те, що українці зараз очікують на рішення Конституційного суду Польщі у справі так званої поправки в законі про ІНП Польщі, що стосується України. 

Стосовно питання відзначення в Україні в 2019 році роковин депортації українців з Польщі до СРСР Чапутович підкреслив, що він не бачить в цьому якихось антипольських дій, а лише ствердження певних фактів, адже за депортацію українців відповідали комуністи.

Як повідомлялося, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті.

Фото: msz.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-