Європейська оборона не має дублювати НАТО – Столтенберг

Європейська оборона не має дублювати НАТО – Столтенберг

Укрінформ
Європейський Союз в оборонній сфері не має змагатися з НАТО, оскільки Альянс залишається основою європейської безпеки.

На цьому під час спілкування з пресою в кулуарах Ради міністрів закордонних справ ЄС у вівторок 20 листопада заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 

«Я багато разів вітав зусилля ЄС у сфері оборони, тому що такі проекти як Європейська військова мобільність, створення Європейського оборонного фонду і PESCO – все це сприяє справедливому розподілу бюджетного навантаження з НАТО, доповнює зусилля НАТО та дозволяє зменшити фрагментацію європейського оборонного ринку. ...Але ЄС не має змагатися з НАТО, не має дублювати НАТО, тому що НАТО залишається основою для європейської безпеки», - наголосив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

Він нагадав, зокрема, що після завершення процедури Brexit 80 відсотків оборонного бюджету НАТО буде надходити від союзників, які не є членами ЄС, але відіграють провідну роль також у складі бойових груп, які за рішенням НАТО розгорнуті нині на територіях Балтійських країн та у Польщі.

Читайте також: Рада ЄС підтримала фінансові пропозиції до фонду оборони

«Тож географія дається взнаки – Норвегія на півночі, Туреччина на півдні, Канада та США, а також і Велика Британія на заході – всі вони є важливими для європейської безпеки. Географія та гроші – це фактори, які ми не можемо ігнорувати», - додав Столтенберг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-