ПА НАТО: Енергетична безпека - ключове занепокоєння Альянсу

ПА НАТО: Енергетична безпека - ключове занепокоєння Альянсу

Укрінформ
Енергетична безпека та диверсифікація джерел постачання енергії становлять предмет серйозного занепокоєння НАТО.

Про це йдеться у проекті резолюції Парламентської асамблеї НАТО “Енергетична безпека: стратегічний виклик для Альянсу”, текст якого є у розпорядженні Укрінформу.

“Асамблея визнає, що енергетична безпека викликає серйозне занепокоєння у НАТО, оскільки надмірне покладання на будь-якого одного постачальника енергії до Європи робить членів НАТО стратегічно вразливими”, - зазначається у проекті резолюції.

Читайте також: Парламентська асамблея НАТО повністю на стороні України - Фріз

У ПА НАТО наголосили, що “використання Росією газу як інструменту політичного примусу - як було зроблено в Україні у 2006 та 2009 роках - може спричинити серйозні перебої із постачанням енергетичних ресурсів до Європи”.

“Асамблея стурбована дестабілізуючим ефектом й невиправданим впливом, який надмірне покладання на російську енергію може мати на Європу та Альянс, особливо, коли Росія активно втручається у іноземні вибори й застосовує інші форми політичних прийомів, продовжуючи окупацію Криму й підтримку сепаратизму на Сході України”, - зазначається у документі.

Читайте також: США нададуть НАТО необхідну підтримку - сенатор Шахін

З огляду на це в проекті резолюції звертається окрема увага на необхідність побудови нафтопроводу із Азербайджану до ЄС.

“Асамблея визнає важливий внесок, який нові мережі трубопроводів, таких як Південний газотранспортний коридор із Азербайджана до Південної Європи, може зробити для колективної енергетичної безпеки”, - підсумовується у документі.

Читайте також: ПА НАТО хоче закликати країни-члени до посилення санкцій проти Росії

Як повідомляв Укрінформ, Парламентська асамблея НАТО проходить цими вихідними у канадському Галіфаксі. Голосування за остаточний варіант резолюції відбудеться у понеділок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-