Австрійський полковник-шпигун дає свідчення - Міноборони

Австрійський полковник-шпигун дає свідчення - Міноборони

Укрінформ
Полковника австрійської армії у відставці, який протягом 20 років шпигував на Росію, вдалося виявити завдяки інформації від партнерської розвідувальної служби однієї з європейських країн.

Про це розповів міністр оборони Австрії Маріо Кунасек на прес-конференції у Відні у п’ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми отримали повідомлення від однієї європейської партнерської служби, що є витік інформації", - сказав міністр.

За його словами, інформація надійшла декілька тижнів тому. Після цього були проведені заходи зі встановлення джерела витоку та встановлено особу полковника із Зальцбурга, який зараз вже перебуває на пенсії.

Кунасек повідомив, що вилучені технічні пристрої, яким користувався затриманий, полковник дає свідчення. За попередньою інформацією, він передавав матеріали щодо повітряних сил Австрії, міграційної ситуації, збирав особисту інформацію щодо високопоставлених представників міністерства оборони.

"Ця шпигунська діяльність проти нейтральної країни є абсолютно неприйнятною", - заявив міністр.

У п’ятницю в оборонне відомство Австрії буде викликаний для роз’яснень військовий аташе посольства РФ.

Читайте також: Затриманий австрійський полковник з 90-х шпигував на користь Москви — Курц

Раніше у понеділок стало відомо, що в Австрії затримали 70-річного колишнього полковника австрійської армії, який, на думку правоохоронців, з 1990-х років шпигував для російської військової розвідки. Згідно з інформацією австрійських ЗМІ полковник вийшов на пенсію близько 5 років тому, однак продовжував працювати на росіян. Наразі триває розслідування, обвинуваченому шпигунстві, у разі доведення передачі державної таємниці, може загрожувати до 10 років ув’язнення.

У зв’язку зі шпигунським скандалом міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль скасувала запланований на 2-3 грудня візит до РФ. Також у міністерство був викликаний російський дипломат.

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц заявив, що Австрія радитиметься з європейськими партнерами щодо реакції на інцидент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-