Вихід США з ракетного договору не загрожує безпеці Польщі - Чапутович

Вихід США з ракетного договору не загрожує безпеці Польщі - Чапутович

Укрінформ
Варшава з розумінням сприймає дії Вашингтона щодо намірів вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) з Росією.

Про це у Брюсселі заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє РАР.

“Ми з розуміннями ставимося до дій США, оскільки погоджуємося з оцінкою ситуації, що Росія порушує положення договору через появу нових ракет. Якщо цей договір не функціонує, оскільки його вже порушено, тоді з’являється обгрунтоване питання: чи він повинен далі функціонувати?”- заявив Чапутович.

За його словами, потрібно ще почекати на пояснення з боку американців. 

Міністр зауважив, що Варшава хотіла б, аби угода діяла, але лише у випадку, якщо її дотримуватимуться усі сторони.

Чапутович висловив думку, що вихід Вашингтона з цього договору не означатиме послаблення безпеки Польщі, оскільки це Росія, яка порушує його положення, є загрозою, а не США.

Глава польської дипломатії зауважив: навіть якщо США наважаться на створення зброї, яка заборонена цим договором, вона ніколи не буде спрямована проти Польщі

Однак він визнав, що ця ситуація робить систему міжнародних відносин менш передбачуваною і стабільною, що вимагає реакції окремих країн.

Читайте також: Трамп пообіцяв нарощувати ядерний потенціал США, "поки дехто не схаменеться"

Міністр запевнив, що Польща також на це реагуватиме. 

Як відомо, безстроковий договір між США і СРСР, підписаний у 1987 році, забороняє виробляти, випробовувати і розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) та малої (від 500 до 1000 км) дальності.

Фото: msz.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-