Вселенський патріархат не припиняв спілкування з Московським - заява

Вселенський патріархат не припиняв спілкування з Московським - заява

Укрінформ
Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.

Про це в комюніке повідомила Архієпископія православних російських церков у Західній Європі, яка є екзархатом Вселенського патріархату.

«Сповіщаємо вас про те, що наша Архієпископія-Екзархат, що знаходиться в юрисдикції Вселенського патріархату, перебуває в повному спілкуванні з усією Православною церквою. Також сповіщаємо вас про те, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом і продовжує його поминати в порядку, установленому в диптиху», - вказано в документі.

Також у комюніке вказується, що всі православні віруючі можуть брати повну участь у літургійному житті і церковних таїнствах. 

«Ми закликаємо всіх священиків, дияконів, ченців, черниць та вірних нашої Архієпископії-Екзархату молитися за єдність Церкви», - йдеться в документі.

Також Архієпископія оприлюднила текст молитви архимандрида Софронія з порадою читати її для церковної єдності.

Читайте також: Помічнику Варфоломія не до душі рішення РПЦ припинити спілкування з Константинополем

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято «Заяву Священного синоду» у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

Раніше, 11 жовтня, синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документу (грамоти).

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві і допустить до Храму священиків УПЦ КП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-