РПЦ погрожує зупинити служіння біля Гроба Господнього

РПЦ погрожує зупинити служіння біля Гроба Господнього

Укрінформ
Російська православна церква має намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церквй і допустить до Храму священиків УПЦ КП.

Про це повідомляє "РІА Новости" з посиланням на секретаря Російської духовної місії в Єрусалимі ігумена Никона.

«Якщо Єрусалимський патріархат прийме сторону Константинопольського патріархату і, як наслідок, дозволить «філаретівцям» служити на Гробі Господньому і в інших своїх храмах у Святій землі, то тоді нам доведеться призупинити служіння з ними. Фактично це буде продовження скандалу, і, швидше за все, я так припускаю, що доведеться і з Єрусалимським патріархатом тоді призупиняти спілкування, тому що у такому разі вони стануть на сторону розкольників», — сказав Никон.

Він також уточнив, як слід у такому разі чинити послідовникам РПЦ, які бажають бути присутніми на церемонії сходження Благодатного вогню, яка щорічно напередодні Великодня проходить в єрусалимському храмі Гроба Господнього за участю десятків тисяч вірян. "Якщо це раптом станеться, то бути присутнім на цих службах ми, звичайно, зможемо, але причащатися з ними ми не зможемо, служити з ними ми не зможемо", — уточнив ігумен.

Раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков висловив сподівання, що у спілкуванні Вселенського патріархату і РПЦ «мудрість восторжествує», а також «усі інтереси Російської православної церкви буде дотримано».  

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято «Заяву Священного синоду» у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

Читайте також: Безпрецедентне втручання - Порошенко про "церковне" рішення Радбезу РФ

Раніше, 11 жовтня, синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документу (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет висловив переконання, що об'єднувальний архієрейський собор буде скликано найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-