Помічнику Варфоломія не до душі рішення РПЦ припинити спілкування з Константинополем

Помічнику Варфоломія не до душі рішення РПЦ припинити спілкування з Константинополем

Укрінформ
Рішення Російської православної церкви про припинення спілкування євхаристії з Вселенською церквою не робить честі ієрархам, і цим рішенням незадоволені всі. 

Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу висловив єпископ Макаріос Христопольський, помічник Вселенського патріарха Варфоломія, постійний професор Патріаршої академії Криту.

"Я не хочу судити рішення церков або заяви їх предстоятелів. Я не згоден з тим, що відбувається, з тим, що деякі здійснюють особисті нападки навіть відносно Вселенського патріарха. Мені не подобається ця тактика, і нам, як ієрархам православної церкви, не робить це честі. Коли ми хочемо що-небудь сказати, слід правильно застосовувати наші церковні і канонічні постулати. Духівництво і народ все розуміють і судять", - заявив владика Макаріос, коментуючи рішені Москви щодо повного припинення спілкування з Константинополем.

Він також сказав, що рішення московської церкви йому не до душі: "Думаю, цим рішенням незадоволені всі. Але, раз вони вирішили йти таким чином, я поважаю їх рішення. Підношу мої молитви і сподіваюся на те, що проблеми пізніше будуть подолані і відновиться спілкування євхаристії в Ісусі Христі".

Владика також звернувся до українського народу: "Прошу український народ бути єдиним. Зберігати прекрасні українські традиції і звичаї. Любити нашого Святійшого патріарха і молитися про нього. Молитися про те, щоб не народжувалися ненависть і злість між людьми, але щоб запанували любов і мир. Прошу український народ ніколи не забувати про благодіяння великої Константинопольської церкви".

Читайте також: Анафему з Філарета Константинополь зняв одностайно - помічник Вселенського патріарха

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня на засіданні синоду РПЦ у Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Української церкви - подальше перебування в спілкуванні євхаристії з ним визнане неможливим.

11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. Тепер в Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет висловив переконання, що об'єднувальний архієрейський собор буде скликано найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-