Анафему з Філарета Константинополь зняв одностайно - помічник Вселенського патріарха

Анафему з Філарета Константинополь зняв одностайно - помічник Вселенського патріарха

Укрінформ
Синод Вселенського патріархату розглянув апеляцію Предстоятеля УПЦ КП з рішучістю і одностайністю.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу повідомив помічник Вселенського патріарха, професор Патріаршої академії Криту Макаріос Христопольський.

"Святійший Патріарх Варфоломій не ухвалює швидких і поверхневих рішень. Хоча це рішення було ухвалено на останньому Синоді, Вселенський Патріархат протягом багатьох років вивчав дане питання", - розповів владика Макаріос. 

За словами представника Константинополя, Предстоятель УПЦ КП "подав Святійшому Патріарху Варфоломію шість апеляцій «екліту», і  кілька років тому була створена спільна комісія з ієрархів Вселенського Патріархату і ієрархів Російської Церкви для вивчення церковного розколу в Україні". 

Читайте також: Російська православна церква йде до самоізоляції - БПП

"На жаль, Московська Церква необгрунтовано перервала роботу цієї комісії, і з того часу відповідальна за те, що не докладалося жодних зусиль до вирішення цієї проблеми. Проте в розумінні ієрархів нашої Патріархії дозріла необхідність розгляду апеляції «екліту» Філарета. Патріарх Варфоломій виніс це на розгляд Синоду в слушний час. Не лише не виникло ніяких заперечень, але навпаки, з великою рішучістю і участю було ухвалено одностайне рішення", - додав владика Макаріос.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. Тепер в Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томосе. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет висловив переконання, що об'єднувальний архієрейський собор буде скликано найближчим часом.

У свою чергу РПЦ 15 жовтня заявила, що у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Української церкви розриває евхаристійне спілкування з ним.

Також РПЦ має намір припинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкви і допустить в Храм священиків УПЦ КП.

Повний текст інтерв'ю читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-