Суд ЄС зобов'язав Польщу

Суд ЄС зобов'язав Польщу "пригальмувати" скандальний закон

Укрінформ
Суд ЄС розглянув звернення Єврокомісії і ухвалив рішення, яким зобов’язує польську владу тимчасово призупинити виконання зміненого закону про Верховний суд Польщі.

Зокрема, суд просить відновити на посадах суддів Верховного суду, яких було звільнено у відповідності до зміненого закону, а також не призначати на їхнє місце нових, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Польщу зобов’язано негайно призупинити застосування положень, що стосуються зниження пенсійного віку суддів Верховного суду", - повідомив суд ЄС.

Таким чином, суд ЄС став на бік Єврокомісії, яка виступає за відновлення дії закону про Верховний суд РП у редакції, яка діяла до 3 квітня цього року, тобто до введення в дію нових положень про зниження пенсійного віку суддів цього суду з 70 до 65 років. У відповідності до цих змін, 27 суддів Верховного суду РП, включно з головою суду Малгожатою Герсдорф, мають піти на пенсію.

Польща не може опротестувати це рішення. Утім, воно не є остаточним, оскільки через кілька тижнів у суді ЄС відбудеться засідання, на якому Єврокомісія і Польща представлять свої позиції і суд прийме остаточне рішення.

Читайте також: Моравецький вважає, що рішення Єврокомісії підриває діалог з Польщею

Як інформувалося, наприкінці вересня Єврокомісія подала на Польщу до Суду ЄС. На переконання Брюсселя, закон про Верховний суд РП не відповідає законодавству Євросоюзу, порушує Договір про ЄС та підриває принципи незалежності судочинства.У Польщі наполягають, що це рішення Єврокомісії є "політичним", і готові відстоювати своє право на зміни у законодавстві країни в Європейському суді. У відповідності до положень цього закону, президент Польщі Анджей Дуда у липні звільнив із займаної посади голову суду Герсдорф, оскільки вона за новим законом досягнула пенсійного віку і не звернулася до президента з проханням щодо продовження перебування на посаді. Герсдорф не визнає це рішення, наголошуючи, що її шестирічна каденція, у відповідності до конституції країни, завершується лише в 2020 році.

10 жовтня Дуда також призначив 27 нових суддів до складу Верховного суду країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-