Справа Хашоггі: прокуратура Стамбула розповіла, чому затримали обшук консульства

Справа Хашоггі: прокуратура Стамбула розповіла, чому затримали обшук консульства

Укрінформ
Зникнення журналіста Джамаля Хашоггі розслідується у повній відповідності до вимог міжнародного права, тому для обшуку генконсульства Саудівської Аравії потрібен був дозвіл з Ер-Ріяда.

Про це йдеться в заяві прокуратури Стамбула, яка керує розслідуванням справи. 

"Оскільки інцидент стався в дипломатичному відомстві, міністерство юстиції та міністерство закордонних справ Туреччини поінформували про нього керівництво Саудівської Аравії, звернувшись з проханням про дозвіл на обшук і огляд в будівлі генконсульства. Саудівська сторона дала згоду 15 жовтня", - йдеться в документі.

У прокуратурі зазначають, що того ж дня суд Стамбула видав ордер на обшук, після чого група експертів почала здійснення юридичних процедур у рамках слідства на території генконсульства. 

Розслідувати зникнення журналіста розпочали одразу після звернення до правоохоронців нареченої Джамаля Хашоггі 2 жовтня о 16.40, наголошується у заяві.

Водночас, CNN оприлюднило заяву сім’ї журналіста, в якій вказано, що вони "не мають жодних правових чи офіційних доказів" того, що Хашоггі був вбитий, тому наразі вважають його зниклим.

Родина Хашоггі також зазначає, що перебуває "в тісному контакті із з саудівським урядом на найвищому рівні".

"Багато кроків здійснюється, на найвищому рівні, щоб відповісти на багато питань, які ми і світ ставимо стосовно зникнення Джамаля", - йдеться у заяві.

Раніше родина Хашоггі виступала із закликом створення міжнародної комісії для розслідування його зникнення та можливої смерті.

Обшук консульства Саудівської Аравії у зв'язку з підозрою у вбивстві опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі тривав більш як 9 годин. 

Читайте також: Слідчі підозрюють, що останки Хашоггі могли заховати в лісі неподалік консульства

Нагадаємо, про зникнення 59-річного журналіста, який живе в США, стало відомо 3 жовтня - наступного дня після того, як він прийшов до саудівського консульства у Стамбулі, щоб оформити документи для укладення шлюбу зі своєю подругою, яка живе в Туреччині. Турецька поліція розглядає версію вбивства. За інформацією CNN, у слідчих є аудіо- та відеозаписи, що підтверджують її.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-