Литва проведе референдум щодо подвійного громадянства

Литва проведе референдум щодо подвійного громадянства

Укрінформ
У четвер литовський парламент вирішив, що референдум про розширення інституту подвійного громадянства відбудеться в травні наступного року одночасно з президентськими виборами.

Про це повідомляє портал Delfi.

За ухвалу Сейму про референдум про розширення в Литві інституту подвійного громадянства, який відбудеться в травні наступного року одночасно з президентськими виборами, проголосували 66 депутатів, четверо утрималися.

Згідно з прийнятою ухвалою, на обов'язковому референдумі відбудеться голосування за твердженням наступного тексту 12 статей Конституції: "Громадянство Литовської Республіки отримується за народженням і за інших підстав, передбачених конституційним законом. Громадянин Литовської Республіки за походженням, який набув громадянство держави, що відповідає критеріям обраною Литвою європейської і трансатлантичної інтеграції, не втрачає громадянства Литовської Республіки. В інших випадках громадянин Литовської Республіки не може бути одночасно і громадянином іншої держави, за винятком передбачених конституційним законом випадків. Порядок набуття і позбавлення громадянства встановлює конституційний закон".

Критерії європейської і трансатлантичної інтеграції будуть встановлені в конституційному Законі про громадянство.

Читайте також: Клімкін: Петиція на сайті ВР щодо відселення угорців — поза законом

Референдум про розширення інституту подвійного громадянства відбудеться 12 і 26 травня наступного року, коли плануються перший і другий тур президентських виборів. Поправки до Конституції, якщо вони будуть прийняті на референдумі, наберуть чинності 1 січня 2020 року.

Зараз Конституція Литви передбачає, що за винятком окремих передбачених законом випадків ніхто не може бути одночасно громадянином Литви і другої держави. Це положення Конституції можна змінити тільки шляхом референдуму.

Оскільки Cейм Литви прийняв ухвалу про підготовку референдуму, планується звернутися до Конституційного суду (КС) за оцінкою відповідності референдуму основному закону країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-