Нідерландський юрист прокоментував уникнення арешту шпигунами РФ у Гаазі

Нідерландський юрист прокоментував уникнення арешту шпигунами РФ у Гаазі

Ексклюзив
Укрінформ
Нідерландський професор міжнародного кримінального права Герт-Ян Александр Кнопс вважає незрозумілими з юридичної точки зору причини висилки, а не арешту чотирьох російських розвідників за спробу кібернападу у Гаазі.

Про це юрист розповів в ексклюзивному коментарі Укрінформу, відповідаючи на запитання про те, чому російських шпигунів не заарештували в Нідерландах.

“Голова служби військової розвідки (Нідерландів – ред.) розповів пресі, що їхній арешт поставив би під загрозу операцію із запобігання їхнім діям. Проте, після того, як підозрюваних вислали з Нідерландів, нідерландська прокуратура відкрила кримінальну справу. За повідомленнями нідерландських ЗМІ, це було зроблено, щоб допомогти США у розслідуванні кримінальної справи проти семи підозрюваних росіян, серед яких і ці чотири особи. Тобто, з юридичної точки зору, це є досить суперечливим – висилати цих осіб у той час, як нідерландська прокуратура допомагає у кримінальному розслідуванні», - наголосив Кнопс.

Читайте також: Шпигунські ігри Росії у Нідерландах. На чому “погоріли” розвідники?

Експерт також зауважив, що Росія не видає підозрюваних, які є російськими громадянами, оскільки це заборонено конституцією РФ.

«Кримінальне розслідування не запобігає актам шпигунства, що інкримінується», - додав він.

Як повідомлялося, 4 жовтня Нідерланди розкрили імена чотирьох російських розвідників, які у квітні цього року здійснили спробу кібернападу в Гаазі. Офіцери Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії полювали на базу даних Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Після прес-конференції у Нідерландах Мін’юст США зробив свою заяву, повідомивши про пред'явлення обвинувачень в хакерських атаках сімом працівникам ГРУ РФ. Серед них і четверо співробітників ГРУ, яких Нідерланди вислали у квітні: Олексій Моренець, Євген Серебряков, Олег Сотніков і Олексій Мінін. ФБР оголосило їх у розшук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-