Шпигунські ігри Росії у Нідерландах. На чому “погоріли” розвідники?

Шпигунські ігри Росії у Нідерландах. На чому “погоріли” розвідники?

Укрінформ
Шпигунська війна Росії з цивілізованим Заходом набуває ознак тотальної

Днями Нідерланди розкрили імена чотирьох російських розвідників, які у квітні цього року здійснили спробу кібер-нападу в Гаазі. Саме там знаходиться штаб-квартира Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), на базу даних якої полювали офіцери ГРУ.

Ця міжнародна інституція, створена у 1997 році, здійснює контроль за дотриманням заборони на хімічну зброю. У квітні 2018 року агенція саме аналізувала зразки хімічної речовини, застосованої для отруєння Скрипалів у Британії, а також з’ясовувала обставини хімічної атаки у Сирії (м. Дума).

Сама сцена викриття виглядала ефектно.

…Гаага. 4 жовтня. До початку сенсаційних заяв кілька хвилин. Міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевельд п’є воду. Поруч – голова служби військової розвідки та безпеки Нідерландів Онно Ейхельшейм, гортає стоси документів. Британський посол у Нідерландах Пітер Вілсон надягає навушники – говоритимуть нідерландською. До трибуни виходить Анк Бейлевельд і проголошує заяву.

Суть її ось у чому.13 квітня 2018 року Служба військової розвідки і безпеки Нідерландів запобігла кібернетичному нападу російських спецслужб. Останні полювали на інформацію із серверів Організації із заборони хімічної зброї в Гаазі. Того ж дня з країни депортували чотирьох громадян Росії – співробітників Головного розвідувального управління Міністерства оборони Російської Федерації.

Виявляється, нідерландські контррозвідники не тільки затримали зловмисників, а й детально вивчили, яким саме чином ті дісталися Гааги, що саме планували і як. Тепер вони діляться із громадськістю здобутими подробицями.

На фото з камер відеоспостереження в амстердамському аеропорті “Схіпхол” добре видно обличчя усіх чотирьох шпигунів. 10 квітня вони тільки-но прибули до Нідерландів. Але ж загалом на фото п’ятеро чоловіків. Хто ж п’ятий? Чому його обличчя приховують? Про це трохи згодом.

Один за одним, на великий екран прес-зали виводяться знімки паспортів, на яких добре видно обличчя і дати народження усіх чотирьох шпигунів: Євгена Серебрякова, Олексія Моренця, Олега Сотникова і Олексія Мініна.

Євген Серебряков – народився 26.07.1981 у Курську. Старший офіцер ГРУ. В/Ч 26165, яка розташована за адресою Комсомольський проспект, 20.

Олексій Моренець – народився 31.07.1977 в Мурманської області. Офіцер В/Ч 26165 ГРУ. У 2009 році був зареєстрований за адресою Комсомольський проспект, 20.

Олег Сотников – народився 24.08.1972 у м. Ульяновськ. Офіцер ГРУ.

Олексій Мінін – народився 27.05.1972 у Пермській області. Кадровий офіцер ГРУ. 1997 року закінчив Пермське військово-технічне училище, навчався на 1-му факультеті у Військово-дипломатичній академії.

Ми передивилися дані розслідування (фото і документи), опубліковані на офіційному сайті Міністерства оборони Нідерландів, щоб з’ясувати, на чому ж саме “спалилися” шпигуни. І хто той п’ятий чоловік, ім’я і обличчя якого не розкривають?

Отже, четверо російських громадян прилетіли до Амстердама 10 квітня прямим рейсом із Москви. Вони пересуваються аеропортом “Схіпхол” без зайвих бюрократичних перешкод, адже у кожного у кишені – по дипломатичному паспорту.

І тут – увага: порядкові номери всіх чотирьох паспортів – послідовні, один за одним. Як бачимо, російські «грушники» вірні собі – так само й номери закордонних паспортів Петрова і Боширова, підозрюваних в отруєнні екс-розвідника Сергія Скрипаля, відрізнялися лише останньою цифрою – про що йшлося в розслідуванні незалежної групи Bellingcat.

Отже, за легендою – прилетіли у відпустку. В аеропорту “велику четвірку” зустрічає російський дипломат. Про це на прес-конференції повідомила міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевельд. Ім’я дипломата наразі не розголошують, але це саме він іде поруч із четвіркою росіян на спільному фото з аеропорту “Схіпхол”, і саме його обличчя закрите чорною смужкою. “Містер Х” супроводжував агентів РФ на території Нідерландів.

Уже наступного дня вони були біля штаб-квартири ОЗХЗ, про це свідчать знімки з фотоапарата Олексія Мініна, які оприлюднили на прес-конференції в Гаазі.

Відомо, що 11 квітня шпигуни орендували авто. О 12:31 Олег Сотников оформив на себе Citroen С3. Судячи з фото, машину буквально нашпигували потужними комп’ютерами, батареями та телефонами. А ще прихопили трансформатор, антену, підсилювач сигналу та пристрій для поширення мережі WI-FI. З усім цим “добром” агенти подалися до Гааги.

Свою “шпигунську” станцію вони припаркували біля Marriott Hotel, що розташований просто поруч зі штаб-квартирою ОЗХЗ. Саму ж операцію російські розвідники почали і закінчили 13 квітня 2018 року.

Росіяни полювали на сервери Організації із заборони хімічної зброї. Вони намагалися отримати доступ до мереж агенції. Та щойно розвідники розпочали втручання, їх затримали.

Як виявилося, біля ОЗХЗ на росіян вже чекали спецслужби Нідерландів. Усіх чотирьох “взяли” просто в авто. Під час затримання Олексій Моренець ще намагався розбити свій мобільний. Це саме у нього знайшли чек із московського таксі за маршрутом Несвіжський провулок - аеропорт “Шереметьєво”. Вартість поїздки 842 рублі. На чеку – власний підпис Олексія Моренця.

І саме чек, фактично, виказав агента. Справа в тому, що адреса на Несвіжському провулку це... безпосередньо штаб-квартира ГРУ. Тобто розвідник відправився в аеропорт Шереметьєво прямо звідти, на таксі, сплатив чек і вніс усі свої дані.

Це був не перший “прокол” розвідника. Виявилося, що при реєстрації свого автомобіля у поліцейській базі він указував адресу: Комсомольський проспект, 20. Це теж одна з будівель Міністерства оборони, у якій знаходиться військовий університет. Саме там розташована перша стільникова вишка, до якої підключалися телефони російських розвідників.

Цікавий контент знайшли й у персональному комп’ютері Євгена Серебрякова. З нього випливає, що агент був у Малайзії й намагався отримати несанкціонований доступ до даних міжнародного розслідування щодо збиття рейсу МН17 Малайзійських авіаліній.

Серебряков перебував у Малайзії з 16 по 22 грудня 2017 року. А дізналися про це завдяки... його підключенню до публічного Wi-Fi у готелі Grand Millennium Hotel у Куала Лумпурі. Там же містилося фото Євгена Серебрякова із Олімпійських ігор 2016 року. Цей самий ноутбук, виявляється, підключався до публічної мережі у швейцарському готелі, де проходив конгрес Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА) 2016 року. Саме у цей час було зафіксовано кібернетичний напад на ВАДА.

На додачу до всіх подробиць, які озвучили на прес-конференції, в усіх чотирьох “горе-шпигунів” знайшли квитки на потяг до міста Берн у Швейцарії на 17 квітня 2018 року. Там знаходиться лабораторія, яка досліджує хімічну зброю. Також при собі затримані мали 20 тисяч євро та 20 тисяч доларів готівки. І незважаючи на всі ці прорахунки, російська “четвірка” ще й забрала з готелю своє сміття. Ну, щоб не залишити жодних слідів, мабуть. Чеки у таксі й підключення до публічних WiFi – це все дрібниці.

Те, що робить Росія у кібернетичному просторі, вже схоже на глобальну кібервійну. У Нідерландах певні, що після операції з ОЗХЗ, розвідники РФ також планували втрутитися до лабораторії Spiez у Швейцарії. Ця інституція також займалася розслідуванням отруєння екс-шпигуна ГРУ Сергія Скрипаля у Солсбері.

І вже через кілька годин після прес-конференції у Нідерландах із заявами вийшов Мін’юст США. І повідомив про пред'явлення обвинувачень сімом працівникам ГРУ РФ: Олексію Сергійовичу Моренцю, Євгену Михайловичу Серебрякову, Івану Сергійовичу Єрмакову, Артему Андрійовичу Малишеву, Дмитру Сергійовичу Бадіну, Олегу Михайловичу Сотникову та Олексію Валерійовичу Мініну. ФБР оголосило їх у розшук. У повідомленні зазначено, що вони вважаються озброєними і дуже небезпечними. З названих імен видно, четверо з них – ті самі співробітники ГРУ РФ, яких Нідерланди вислали у квітні. Ще троє – Бадін, Малишев та Єрмаков – були серед 12 співробітників ГРУ, яких у липні США звинуватили у втручанні у вибори президента.

Тож скільки ще російських агентів по світу – важко й уявити.

Ірина Драбок, Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-