Любителі

Любителі "зіги" мають подивитися в очі націонал-соціалізму – посол в Австрії

Фото
Укрінформ
Любителі "кидати зігу" мають хоча б іноді наважуватися дивитися в очі монстру під назвою "націонал-соціалізм", який спричинив в минулому численні та жахливі людські трагедії.

На цьому наголосив на своїй сторінці у Facebook посол України в Австрії Олександр Щерба, ділячись враженнями від відвідування "Будинку Смерті" - замку Хартхайм.

"Дуже хочеться, щоб ті, хто дозволяють собі сьогодні "зігу кидати", хоча б іноді наважувалися подивитися в очі цьому монстру під назвою націонал-соціалізм", - йдеться у повідомленні.

У понеділок, 1 жовтня, український дипломат разом з іншими акредитованими в Австрії послами поклали вінки і вшанували пам`ять невинно замучених у замку Хартхайм, де до 1940 року розташовувалася психіатрична клініка, а потім був створений центр насильницької евтаназії.

"Спочатку сюди звозили з усієї Австрії людей з психічними хворобами, паралізованих людей, людей з обмеженими можливостями та невиліковними хворобами, із синдромом Дауна. Потім, коли розташований неподалік концтабір Маутхаузен не справлявся з потоком смерті, сюди стали привозити і радянських військовополонених. В паперах це значилося "відтранспортований на реабілітацію", - зазначив український посол.

Читайте також: У Харкові презентували книгу спогадів про нацистські концтабори

Він додав, що реабілітація "виглядала просто: газова камера": "Лікарі (а тут працювали саме лікарі) були зобов’язані прослідкувати, що всі в камері померли - після чого наставала черга крематорію".

"Після війни американці знайшли в одному із столів папку із обрахунками, скільки цей самий замок Хартхайм зекономив Рейху грошей (за рахунок знищення "нецінного життєвого матеріалу", "nicht lebenswertes Leben“). В перерахунку виявилося десь 1,5 мільярда євро. А в людських життях - близько 30 тисяч", - зазначив Щерба.

На встановленому в замку пам’ятному знаку міститься цитата з Біблії "Якби ж мене хтось почув!...". А на зворотній стороні – "Нема нічого таємного, що не стало б явним...".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-