Молдова знову закликала РФ вивести війська з Придністров'я

Молдова знову закликала РФ вивести війська з Придністров'я

Укрінформ
Постійні і часті військові навчання, які проводяться на території Придністров'я російськими військовослужбовцями є дестабілізуючим чинником і грубим порушенням норм міжнародного права.

Про це заявив прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп у своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Військові навчання, що проводяться російськими військовослужбовцями спільно з незаконними військовими формуваннями невизнаного Придністров'я, є дестабілізуючим чинником і грубим порушенням Угоди про припинення вогню і принципи мирного врегулювання Придністровського конфлікту, підписаного в Москві в 1992 році. Ми знову закликаємо Російську Федерацію негайно почати виведення своїх військ і озброєння з території нашої країни в суворій відповідності з резолюцією Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 року», - заявив молдавський прем'єр.

Глава молдавського уряду подякував керівникам держав, що підтримали прийняття на початку літа нинішнього року резолюції Генеральної асамблеї ООН про повне і беззастережне виведення російських військ і озброєння з території Придністровського регіону Молдови.

За словами Павла Філіпа, повне виведення російських військ і озброєння буде сприяти якнайшвидшому врегулюванню Придністровського конфлікту та об'єднання країни.

«Влада Молдови сповнена рішучості знайти в рамках переговорів з Придністровського врегулювання у форматі «5+2» політичне рішення цього питання на принципах суверенітету і територіальної цілісності країни і з наданням Придністровському регіону спеціального статусу в складі єдиної та неподільної молдавської держави», - наголосив Філіп.

Читайте також: Виведення військ РФ сприятиме врегулюванню Придністровського конфлікту - Філіпп

Як повідомлялося, на початку літа нинішнього року Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій підкреслюється, що перебування російських військ на території Молдови суперечить нормам міжнародного права та конституційного нейтралітету країни.

Нагадаємо, на території невизнаного Придністров'я розташована Оперативна група російських військ (близько 1400 військовослужбовців), а на військових складах села Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-