МН17: Міноборони РФ стверджує, що Boeing збила українська ракета

МН17: Міноборони РФ стверджує, що Boeing збила українська ракета

Укрінформ
У Міністерстві оборони Росії заявили, що ракета, яка збила «Боїнг» рейсу МН17 над Донбасом у липні 2014 року, була виготовлена на Долгопрудненському підприємстві в Підмосков'ї 1986 року і того ж року відправлена до військової частини, розташованої в Україні.

Про це повідомляє РІА «Новості» з прес-конференції Міноборони РФ.

Як стверджують у Міноборони РФ, по знайдених на місці трагедії уламках снаряда вдалося встановити його бортовий номер. 1986-го ця ракета нібито була відправлена до військової частини в місті Стрий Львівської області Української РСР, і після цього ракета на територію Росії не вивозилася.

У Міноборони Росії також заявили, що міжнародна слідча група може ознайомитися з недавно розсекреченими документами про ракету, що збила малайзійський «Боїнг». 

Читайте також: Справа MH17: Зеркаль каже, що у вересні оголосять про створення суду

Крім того, стверджується, що відеозаписи, які міжнародна комісія використала як доказ причетності російських військових до катастрофи, нібито були сфальсифіковані.

Як повідомляв Укрінформ, з перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалася висуненого припущення про те, що літак був збитий ракетою ЗРК «Бук» російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими. Такого ж висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка в жовтні 2015 оприлюднила технічний звіт щодо катастрофи «Боїнга» рейсу МН17. Радбез Нідерландів установив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною з системи «Бук». Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою був збитий літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками. 

В той же час міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу «Бук» зі складу російської 53-ої зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак «Малайзійських авіаліній». 

Також Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, в якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН17. Цей звіт з іменами і фотографіями військових група передала нідерландській прокуратурі. 

Згодом свої висновки оприлюднила Міжнародна слідча група, якій вдалося встановити більшу частину маршруту, по якому ЗРК «Бук» прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад у РФ. Висновки МСГ фактично співпадають з результатами розслідування групи Bellingcat. 

5 липня 2017 державами-учасницями Міжнародної слідчої групи було прийнято рішення про те, що кримінальне провадження у справі катастрофи літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 здійснюватиметься у рамках національної юрисдикції Нідерландів. 

7 липня Україна і Нідерланди підписали двосторонню угоду про правову співпрацю щодо катастрофи малайзійського «Боїнга». Угоду мають ратифікувати парламенти України і Нідерландів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-