Єврокомісія дала Польщі місяць на перегляд судової реформи

Єврокомісія дала Польщі місяць на перегляд судової реформи

Укрінформ
Влада Польщі має один місяць, щоб вжити всіх необхідних заходів для імплементації обгрунтованої позиції Єврокомісії у законодавстві про Верховний суд країни.

Про це йдеться у прес-релізі ЄК.

"Тепер польська влада має один місяць, щоб вжити необхідних заходів для погодження обгрунтованої позиції (Єврокомісії - ред.). Якщо польська влада не вживатиме відповідних заходів, Комісія може прийняти рішення передати справу до Суду ЄС", - йдеться у прес-релізі.

В Єврокомісії наголосили, що ретельно проаналізували відповідь польської влади на лист від ЄК. Однак, в європейському відомстві досі залишаються юридичні побоювання щодо законодавства про Верховний суд Польщі.

У Брюсселі додали, що зберігають свою позицію щодо того, що польський закон про Верховний суд є несумісним із законодавством ЄС, оскільки підриває принцип незалежності, включаючи процедуру зняття суддів і, таким чином, Варшава не виконує свої зобов'язання відповідно до пункту 1 статті 19 Договору про ЄС, яка пов'язана із Хартією про основоположні права Євросоюзу.

Читайте також: Поляки знову протестують: Дуда підписав зміни у системі судочинства

Як повідомлялося, на початку липня Єврокомісія порушила процедуру щодо Польщі з метою розслідування порушення у сфері верховенства права та подальшого накладення санкцій. Застереження Брюсселя викликає, зокрема, закон про Верховний Суд країни.

Як пояснили в Єврокомісії, цей закон порушує права суддів та не відповідає зобов'язанням Польщі щодо ст. 19 Угоди про ЄС, яка пов'язана із Хартією про основоположні права Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-