Поляки знову протестують: Дуда підписав зміни у системі судочинства

Поляки знову протестують: Дуда підписав зміни у системі судочинства

Фото
Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда підписав в четвер зміни до законів про Верховний суд, Національну раду судочинства, систему судів та про прокуратуру і їх відразу було опубліковано у віснику законів.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Зміни стосується процедури обрання голови Верховного суду, а також призначення суддів цього суду. Зокрема, у відповідності до внесених поправок, голову суду зможуть обирати 2/3 суддів Верховного суду, а не як до цього часу - увесь його склад. 

Сейм Польщі ухвалив зміни до цих законів минулого тижня, а Сенат - уночі з вівторка на середу.

Читайте також: Сенат Польщі вночі проголосував за чергові зміни у системі судочинства

У четвер ввечері під президентським палацом відбувся протест проти затвердження змін у системі судочинства країни, які ухвалено силами правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS).

Учасники протесту скандували гасла: “Конституція”, “Під трибунал”, “Будеш сидіти” тощо. Багато осіб тримали в руках запалені білі свічки. Згодом, протестуючі попрямували під Верховний суд країни.

Крім Варшави, протести проти чергових змін в системі судочинства відбулися у Кракові, Познані, Вроцлаві, Лодзі та інших містах.

Після внесення змін до закону про Верховний суд РП, що набули чинності на початку липня, польська влада не вважає суддю Малгожату Герсдорф чинним головою Верховного суду. Натомість Герсдорф, як і значна частина суддівського корпусу, переконані, що вона залишається головою цього суду, оскільки її шестирічна каденція, що визначена Конституцією Польщі, завершується у 2020 році.

На початку липня Єврокомісія порушила процедуру щодо Польщі з метою розслідування порушення у сфері верховенства права та подальшого накладення санкцій. Застереження Брюсселя викликає, зокрема, закон про верховний суд країни.

Як пояснили в Єврокомісії, цей закон порушує права суддів та не відповідає зобов’язанням Польщі щодо ст. 19 Угоди про ЄС, яка пов’язана із Хартією про основоположні права Євросоюзу.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-