Сенат Польщі вночі проголосував за чергові зміни у системі судочинства

Сенат Польщі вночі проголосував за чергові зміни у системі судочинства

Укрінформ
Сенат Польщі о 02:40 (за київським часом) проголосував за внесення змін до законів про Верховний суд, Національну раду судочинства, систему судів та про прокуратуру.

За зміни до цих законів голосувало 60 сенаторів “Права і Справедливості” (PiS), проти — 30 політиків опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО), повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Зміна стосується процедури обрання голови Верховного суду. Зокрема, у відповідності до внесених поправок, голову суду зможуть обирати 2/3 суддів Верховного суду, а не як до цього часу — увесь склад суду. Станом на сьогодні у Верховному суді вакантними залишається ще 44 суддівські посади.

Голосування у залі Сенату відбувалося під гасла опозиційних сенаторів “Вільні суди!”.

Представляючи зміни до законів заступник міністра юстиції Польщі Лукаш Пебяк переконував, що вони мають технічний, а не політичний характер і допоможуть у справному функціонуванні Верховного суду, загальних судів та прокуратури. Доповідач щодо цих змін, сенатор PiS Рафал Амброзік наполягав, що зміни мають на меті ефективно реформувати систему судочинства.

Речник громадянських прав Польщі Адам Боднар наголошував, що у нього викликають сумніви дуже швидкі темпи і спосіб прийняття цих поправок. На його переконання, прийняття цих змін означатиме підпорядкування судів політикам. Віце-маршалок Сенату Богдан Борусевич з РО наголошував, що ці зміни — це завершення руйнування правової системи.

Нічне голосування у Сенаті відбувалося під акомпанемент протесту під парламентом проти ухвалення змін. Протести проти змін у системі судочинства у вівторок відбувалися також і в інших польських містах, зокрема Вроцлаві, Кракові, Щеціні, Білостоці тощо.

Читайте також: “Звільнена” голова Верховного суду Польщі не збирається залишати посаду

Після внесення попередніх змін до закону про Верховний суд РП, що набули чинності на початку липня, польська влада не вважає суддю Малгожату Герсдорф чинним головою Верховного суду. Натомість Герсдорф, а також значна частина суддівського корпусу переконані, що вона залишається головою цього суду, оскільки її шестирічна каденція, що визначена Конституцією країни, завершується у 2020 році.

Ухвалені вночі зміни до закону визначають нову процедуру обрання голови цього суду.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-