Польща готує звіт про втрати у Другій світовій війні

Польща готує звіт про втрати у Другій світовій війні

Укрінформ
Варшава на початку 2019 року оприлюднить повний рапорт про людські та матеріальні втрати у Другій світовій війні, що має стати підставою для звернення до Німеччини про отримання компенсації за завдані кривди.

Про це заявив голова парламентської групи з оцінки втрат Польщі в роки Другої світової війни Аркадіуш Мулярчик, інформує РАР.

"Ми хочемо завершити роботу групи й опублікувати рапорт про воєнні втрати на початку наступного року", - заявив Мулярчик.

За його словами, рапорт буде перекладено німецькою та англійською мовами, аби його можна було обговорити у Польщі і за кордоном.

Депутат зазначив, що експерти у рапорті вкажуть реальні втрати Польщі в роки війни у доларовому еквіваленті.

Мулярчик повідомив, що польські експерти намагатимуться порахувати: скільки населення проживало б у Польщі зараз, якби не розпочалася війна, і на якому рівні економічного розвитку сьогодні перебувала б країна.

"Польща була знищена на 40% і упродовж років відбудовувалася, аби досягти нульового рівня. Де ми були б зараз, якби не війна: на рівні Франції чи Німеччини? Ми самі відбудовували знищене, у той час як Німеччина отримала план Маршала", - заявив Мулярчик.

За оцінкою бюро аналізу Сейму Польщі, обгрунтованою є вимога Варшави щодо виплати відшкодувань Берліном за завдані кривди в роки війни, а твердження, що такі претензії є безпідставними або застарілими, не мають під собою підгрунтя.

Читайте також: Польща вимагатиме компенсацій за злочини Німеччини та СРСР - Качинський

Як повідомлялося, політики PiS торік ініціювали питання про необхідність виплати Німеччиною відшкодувань Польщі за завдану країні шкоду під час Другої світової війни.

У березні цього року Мулярчик заявив, що, за попередніми оцінками експертів, у перерахунку на долари Німеччина мала б виплатити Польщі 850 млрд дол.

Лідер PiS Ярослав Качинський неодноразово заявляв, що Німеччина не має юридичних підстав, аби відмовляти Польщі у виплаті репарацій. Він висловив переконання, що це питання потрібно порушити на міжнародному рівні. Натомість у Німеччині переконують, що питання виплати репарацій Польщі в політичній та юридичній площині закрито.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-