Зміни до конституції у Польщі: Дуда визначився з датою і запитаннями

Зміни до конституції у Польщі: Дуда визначився з датою і запитаннями

Укрінформ
Президент Польщі Аджей Дуда подасть до Сенату країни проект постанови щодо проведення 10-11 листопада референдуму на тему змін до Конституції РП.

Про це польський лідер заявив в п’ятницю під час спеціально скликаної з цього приводу прес-конференції у Варшаві, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Я хотів би, щоб референдум у справі конституції відбувся у зв'язку зі святом незалежності 11 листопада і щоб він був дводенним”,- заявив Дуда.

Він зазначив, що хоче запропонувати 10 питань, на які поляки повинні будуть відповісти під час цього референдуму. Серед питань, які Дуда хоче винести на референдум, закріплення в конституції положення про право на пенсію для жінок з 60-ти років і чоловіків з 65-ти років, а також закріплення в основному законі країни членства Польщі в ЄС та НАТО.

Читайте також: Конституційний суд Іспанії заблокував черговий референдум Каталонії

Речниця правлячої партії PiS Беата Мазурек повідомила в п’ятницю, що ідея референдуму є слушною. Однак партія влади поділяє позицію Державної виборчої комісії Польщі, що запропонована президентом дата є проблемною з огляду на проведення восени цього року місцевих виборів. За її словами, керівництво партії і сенатори уважно вивчать це питання найближчим часом.

Суперечка щодо дати конституційного референдуму між президентським оточенням і політиками PiS триває в Польщі вже декілька тижнів.

Раніше маршалок Сенату РП наголошував, що поєднання свята незалежності з референдумом значно знизить явку осіб, які можуть взяти участь у плебісциті. На переконання ключових політиків PiS, покращити явку можна було б за рахунок поєднання референдуму з виборами до Європарламенту в 2019 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-