Творець

Творець "Новічка" розповів, скільки цієї отруйної речовини виробила Росія

Відео
Укрінформ
Учений Віл Мірзаянов, який брав участь у створенні хімічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії "Новічок", сказав, скільки речовини виробила Росія і як її синтезувати.

Про це він розповів в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Новічки" були синтезовані і розроблялися протягом 17 років. 17 років знадобилося для комплексного дослідження всіх властивостей цієї серії речовин. Жодна країна в світі таких можливостей не мала і не знала про цей секрет. Тим більше, ця речовина не входить у список заборонених речовин конвенцій", - розповів Мірзаянов.

Читайте також: Уряд Британії виділив понад 5 млн графству Вілтшир після отруєнь "Новічком"

Вчений не сумнівається в тому, що речовина А-234, якою отруїли Скрипалів і другу пару, це саме "Новічок", розроблений в Росії.

Він стверджує, що для вбивства людини достатньо двох міліграмів "Новічка", а Росія свого часу виробила до 20 тонн.

"Теоретично, двох міліграмів досить, щоб убити людину. Коли застосовується у вигляді зброї, - звичайно, там запаси потрібні побільше, мова вже йде про грами. "Новічки" були вироблені на двох заводах СРСР. Виробляли не кілограми, а тонни. За моїми підрахунками, 16-20 тонн. Ними заправляли ракети середньої дальності", - повідомив Мірзаянов.

Читайте також: Отруєння в Еймсбері і Солсбері: жителів закликають не чіпати сторонні предмети

За даними вченого, в експериментальних цілях "Новичок" синтезували у Великій Британії.

"Так, звичайно, без цього вони не могли розшифрувати... Можу припускати, що синтезували недавно. Якщо вони керуються формулами моєї книги. А моя книга вийшла в 2009 році", - сказав він.

У той же час, Мірзаянов запевнив, що відповідну нервово-паралітичну речовину синтезувати в домашніх умовах за книжковою формулою неможливо.

"Ні. (Можна синтезувати, - ред.) тільки в інститутах зі школою, вже з досвідом по роботі з отруйними речовинами", - підсумував він.

Читайте також: Смерть від "Новічка": Лондон офіційно звинуватив Москву

Як повідомляв Укрінформ, у місті Еймсбері графства Вілтшир на півдні Англії 4 липня були виявлені непритомними 45-річний Чарлі Роулі і 44-річна Дон Стерджесс. Обидва перебували в критичному стані, який пов'язують з впливом невідомої речовини.

У пари були виявлені симптоми, подібні до тих, які спостерігалися у екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, які були отруєні у місті Солсбері в березні цього року.

Одна з жертв отруєння, Дон Стерджесс, померла в госпіталі у неділю.

Фото: AFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-